Mától egyébként már hat olyan mentőautó van az országban, amely tömeges baleseteknél vethető be. Ezekben a mentőautókban nincs hordágy, viszont sokkal több műszer és eszköz, valamint egy felfújható sátor található benne – közölte a mentőszolgálat főigazgatója. Mártai István hozzátette: öt-tíz átlagos mentőautó felszerelése van ezekben a kocsikban. A különleges gépjármű a közép-dunántúli betegek ellátását segíti majd. A főigazgató azt mondta: megerősített szolgálattal várják a szilveszter éjszakáját. Arra számítanak az eddigi tapasztalatok alapján, hogy akár 40-50 százalékkal több feladat vár majd rájuk.

Mártai István szerint ilyenkor az elesések és az alkoholos befolyásoltság miatti sérülések a leggyakoribbak. A mentőszolgálat arra figyelmeztet, hogy a nagy hideg miatt az utak is csúsznak, ezért az autóvezetésnél is legyen mindenki nagyon óvatos.

Golopencza Pál, a budapesti mentésirányítás vezetője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nyolcvan mentőkocsit helyeztek készenlétbe, és hét további egység is bevethető, ha sok helyre kell kivonulniuk a mentőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előrejelzések szerint mínusz 11 Celsius-fok várható az éjjel.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta, hogy elsősorban a petárdák, illetve az alkohol okozza szilveszterkor a legtöbb problémát. Kiemelte a fiatalokat, akik – mint hozzátette – nem fogyasztanak rendszeresen alkoholt, s ha nem tudják tartani a határt, akkor számos gond lehet ebből. Alkoholos befolyásoltság esetén csökken a hidegérzet és a hideggel szembeni ellenállási képesség – közölte. Azok, akik külső helyszínen töltik az éjszakát, készüljenek fel erre, és fogyasszanak meleg italokat – javasolta a főigazgató.

Győrfi Pál szóvivő hozzátette, hogy közvetetten is okozhatnak problémát a pirotechnikai eszközök. Felidézte, hogy tavaly egy szórakozóhelyen ilyen tárgyaktól keletkezett tűz, és kilenc embert, köztük egy életveszélyes sérültet kellett kórházba vinni. Veszélytelen pirotechnikai eszköz nincs – hangsúlyozta a szóvivő.
forrás: mr1.hu