A Tisza vízgyűjtőjén a hó mennyisége mérsékelten nőtt. A szegedi szelvény feletti teljes vízgyűjtő hóvízkészlete 2,28 km3, a sokéves átlag 115 %-a.
Az időjárás-előrejelzés szerint a következő egy hétben folytatódik a hideg, téli idő. Pénteken északon, északkeleten kisebb havazás előfordulhat, a vízgyűjtők nagy részén azonban csak helyenként alakulhat ki hószállingózás. A péntek estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban sehol sem éri el az 1 mm-t. A hét végén újabb hidegfront érkezik, de jelentős mennyiségű csapadék ekkor sem várható.

Vízjárási helyzet:

A Tisza előző árhulláma már negyedik napja Tiszaugnál van tetőzőben. A karácsonyi csapadék és hóolvadás következtében elindult újabb árhullám a Tiszán csütörtök hajnalban Tiszabercelnél tetőzött.

A Körös legutóbbi árhulláma jelenleg a Hármas-Körös gyomai szelvényénél tetőzik, II. fokú készültségi szint felett. A szarvasi vízmércénél az árhullám tetőzése a mai napon 780 cm körüli vízállással várható. Itt a Tisza visszaduzzasztása miatt még január első hetében is II. fok (700 cm) fölötti vízállásra lehet számítani.

A Körös és a Maros áradása egyre inkább domináns szerepet játszik a tiszai árhullám levonulásában, jelentősen késlelteti azt. Emiatt a vízállás legalább az újévig Csongrádnál és Mindszentnél II. fok felett, Szegednél I. fok fölött maradnak.

A Tisza felső szakaszáról érkező újabb árhullám az újév első napjain az Alsó-Tiszán utolérheti az előzőt, Csongrádnál és Mindszentnél 1-2 deciméteres további áradást okozva. A jövő hét első felében várható tetőzéskor mindkét vízmércénél kevéssel 800 cm feletti vízállásra lehet számítani. Szegednél – az akkor már apadó Maros miatt – nem várható visszaáradás.

Folyóinkon a tartós hideg miatt a következő napokban fokozott jégképződésre, eleinte erősödő zajlásra, majd a jég beállására is kell számítani. A jelenlegi magas vízállás mellett a kialakuló jégtakaró, és az annak felszakadásakor meginduló zajlás az árvízi kockázatot jelentősen növeli.

Árvízvédekezés

Az igazgatóság működési területén I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben Szeged térségében a 11.01. árvízvédelmi szakaszon, valamint a 11.06. és a 11.07. árvízvédelmi szakaszokon a tiszai védekezéssel érintett területein, összesen mintegy 78 km hosszon.

II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a 11.08. árvízvédelmi szakasz teljes szakaszán, valamint a Tisza folyó áradása miatt a Csongrád-Szentes-Hódmezővásárhely-Algyő térségében lévő 11.02., 11.03, 11.04. és 11.05. árvízvédelmi szakaszain, összesen 174,6 km hosszon.
Az árvízvédekezésben 272 fő vesz részt, mely főként a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálat ellátását jelenti. A védekezést nehezíti a burkolatlan töltésszakaszok járhatatlansága.

A töltéseken nem lehet közlekedni!
Felhívják a figyelmet, hogy az árvízvédekezési fokozatok életbelépésével a töltésközlekedési engedélyekkel sem lehet a töltésen közlekedni, a sorompókat zárva tartjuk!

Belvízvédelem:

Az igazgatóság a belvizek gyorsabb levezetése érdekében folyamatosan végzi 28 munkagéppel a főcsatornákon a tisztítási beavatkozásokat (kotrás, nádvágás, gazkaszálás). Jelenleg az igazgatóság területén a hóborítottság miatt az elöntés nagysága nehezen mérhető, a becsült elöntés nagysága 83.350 ha, melyből a vetés területek nagysága 27.250 ha, a szántóterület 25.350 ha. A jövő héten várható felmelegedést követően az elöntés nagysága tovább növekedhet.

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén a belvízmentesítésben a jelenleg 29 db üzemelő szivattyútelep III., illetve II. fokú belvízvédelmi készültség mellett, éjjel-nappali üzemben 4,9 millió m3 belvizet emel át. A védekezésben mintegy 234 fő vesz részt.

Vízgazdálkodási Társulatok védekezése:

II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végzi belvízvédekezési tevékenységét a Szeged és Környéke, a Tisza-Marosszögi, a Szentes és Környéke, a Kiskunmajsa és Környéke, a Csongrád és Környéke, a Tisza-Kunsági és a Dél-Békés megyei Vízgazdálkodási Társulat.

Az igazgatóság 1 db szivattyút adott át a Szeged és Környéke VGT részére a belvízvédekezési munkák megsegítésére.

Önkormányzatok védekezése:

I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 15 településen: Bordány, Deszk, Felgyő, Fábiánsebestyén, Kiszombor, Magyarcsanád, Makó, Mártély, Mórahalom, Pitvaros, Röszke, Szank, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken.

II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 21 településen: Balástya, Csanádpalota, Derekegyház, Domaszék, Dóc, Gátér, Hódmezővásárhely, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kistelek, Kisszállás, Mezőhegyes, Nagyszénás, Ópusztaszer, Pusztaszer, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Szentes, Székkutas és Tömörkény településeken.

III. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 4 településen: Csanytelek, Csongrád, Kunszentmárton és Pálmonostora településeken.

Az igazgatóság szakemberei több településen is segítséget nyújtanak az önkormányzatok által végzett vízkárelhárítási munkálatokban; 6 db záporszivattyút adtak át a belterületi védekezések megsegítésére: Csanytelek, Domaszék és Zákányszék önkormányzatainak részére.

forrás: ATIKÖVIZIG