A kormány a Széchenyi Kártya Program keretében január 1-jétől a pályázati források nagyobb arányú kihasználása és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelése érdekében maximum 50 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, és legfeljebb 5 éves futamidejű Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel programot indít.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében 2011. január 1. és 2011. december 31. között kibocsátott kártyákhoz 10 millió forint hitelösszegig 365 napra továbbra is 1 százalékpont, a Széchenyi Forgóeszköz Hitel, Széchenyi Beruházási Hitel és a Széchenyi Önerő, illetve Támogatást Megelőlegező Hitel teljes összegéhez pedig az adott ügylet futamidejének első három évére (1096 napra) 2 százalékpont kamattámogatást biztosít a határozat szerint a kormány.

A 2011. december 31-ig kibocsátott, maximum 25 millió forintos kártyák teljes kölcsönösszegére, valamint a felsorolt, 2011. január 1. és 2011. december 31. között megkötött Széchenyi hiteltermékekre – a Támogatást Megelőlegező Hitel kivételével – a garancia éves díjának 50 százalékáig terjedő támogatás nyújt a kormány azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a garanciadíj vetítési alapjának 0,75 százalékát.

A határozatban szerepel: a kormány tudomásul veszi, hogy a Széchenyi Kártya Program kibővítésével bevezetett új hitelek és a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamatfeltételei a kockázatokat megfelelő mértékben tükrözzék. A nemzeti fejlesztési miniszternek és a nemzetgazdasági miniszternek március 31-ig javaslatot kell készítenie a kormány részére az európai uniós források Széchenyi Kártya Program támogatásába történő bevonhatóságáról, a vidékfejlesztési miniszternek pedig – az előbbiek bevonásával – az Agrár Széchenyi Kártya Program elindításáról.

A Széchenyi Kártya kibocsátása folyószámlahitellel indult 2002-ben. Az idén augusztusban a kormány forgóeszközhitellel, szeptemberben beruházási hitellel bővítette a portfóliót. A legfeljebb 25 millió forintos, legfeljebb 3 éves futamidejű Széchenyi Forgóeszköz hitelt a vállalkozások hitelportfóliójuk racionalizálása, piacaik megtartása és bővítése érdekében vehetik fel. A maximum 50 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű Széchenyi Beruházási hitelprogram célja a beruházások ösztönzése a vállalkozások piacainak megtartása és bővítése érdekében.forrás: MTI