Az első és kézenfekvő megoldás természetesen az, ha mértéktartók maradunk, ésszerű mennyiségekben fogyasztunk az ételekből ami persze nem mindig megy. Emellett szintén fontos tényező, hogy nem feltétlenül a lakoma óriási mérete a bűnös: a Scientific American összefoglalója szerint étkezés után a szervezetünk automatikusan az emésztésre különít el bizonyos mennyiségű energiát. Ez természetesen még nem vezetne az ismert érzéshez, de az elfogyasztott étel mennyisége mellett az összetevők is számítanak. A koncentrált cukor- és szénhidrát-bevitel például áttételesen megnövekedett szerotonin- és melatoninszintet eredményez; ennek a két kémiai anyagnak a felhalmozódása pedig többek között fáradtságérzetet, lassulást okoz.

Ha óvatlanul nem sikerül elkerülni a túlzott ételbevitelt, és nem szeretnénk vagy például munkaidő lévén éppen nem tudjuk magunkat egy órányi fél- vagy teljes álomban töltött idővel kényeztetni, néhány apró trükkel megpróbálhatjuk feléleszteni szervezetünket.

Kézenfekvő például, ha talpon maradunk és lehetőleg friss levegőn legalább 10-15 percet sétálunk. Szintén a vérkeringés serkentését eredményezi, ha előrehajolunk és fejünket néhányszor a szívünk vonala alá tartjuk, majd ezt pár perc múlva megismételjük. Jót tehet egy csésze kávé természetesen ebben az esetben csakis cukor nélkül , és az is, ha sok vizet iszunk az étkezést követően. Amennyiben nem áll tőlünk távol a jógázás, az emésztést és a vérkeringést segítő légzésgyakorlatok, mozdulatsorok is bevethetők a lassulás legyőzése érdekében.

Fontos, hogy ha gyakran és valóban leküzdhetetlennek érezzük az étkezés utáni fáradtságot, mindenképpen célszerű ellenőriztetnünk a vércukorszintünket, illetve a szimptómát orvosunknak jelezni. forrás: hvg.hu