Levonulóban van az árhullám a szabolcsi folyókon. A hideg időjárás hatására a Tisza már apad Vásárosnamény felett, az árhullám már a Záhony melletti Zsurk községnél jár.

A Felső-Tisza vidékén mind a 12 szakaszon készültség van, öt területen a legmagasabb, harmadfokú, másik ötön másodfokú, egy térségben pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség szintje. Az elöntött terület több mint 45 ezer hektár. A Nyírségben rekordot döntött a talajvízszint, amely az 1936-os mérések óta még nem volt ilyen magas. Egyre több önkormányzat kényszerül védekezésre. A tegnapi 39-hez képest immár 48 szabolcsi településen van készültség. A Felső-Tiszán és mellékfolyóin folytatódik az árhullámok lassú levonulása. Vásárosnaménytól Tokajig elsőfokú riasztás van érvényben, a Krasznán, a Túron és a Lónyai-főcsatornán viszont másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Az észak-magyarországi folyókon is első, illetve másodfokú a készültség. A szakemberek szerint a következő hét hideg és szárazabb időjárása javít a helyzeten. Ugyanakkor további áradásra készülnek, de a vízszintek várhatóan nem lesznek olyan magasak, hogy a készültséget másodfokúra kelljen emelni.

Észak-Magyarországon másodfokú a belvízvédelmi készültség. 18 ezer hektár területet borít víz. A napokban összesen hárommillió köbméternyi vizet emeltek át a befogadó Tisza, Bodrog és Takta folyókba. Huszonkét szivattyútelep működik, a meghibásodott szivattyúkat igyekeznek javítani, hogy ne legyen fennakadás a szivattyúzásban. A csatornák előürítésével próbálnak meg felkészülni egy esetleges nagyobb csapadékmennyiség befogadására, és a belvíz kivédésére. Tovább nehezíti a belvízi helyzetet, hogy a vízben álló házak meggyengülnek, a fagy szétrepeszti az alapot, és az olvadással nagyon sok összedőlhet.

A folyóknál sem jobb a helyzet. A Tiszán már készenlétben állnak a vízügy jégtörő hajói is, mert a zajló jég a szűk kanyarulatokban a hidaknál felrakódhat, és elzárhatja a víz útját, növelve ezzel a jeges árvizek kialakulásának lehetőségét. A Tiszán utoljára 2008-ban vetették be a jégtörő hajókat.

A Tisza alsó szakaszán készülnek a magas vízszintre. A térségben a Fekete- és Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és összes mellékfolyója tovább árad. Nem változott jelentősen a belvízzel elöntött területek nagysága, húsz önkormányzatnál van belvízvédelmi készültség.

Jégtörőre nem lesz szükség az Alsó-Tiszán, de készenlétben állnak. Az algyői hídtól felfelé a Tiszán mindenütt másodfokban védekeznek. Vélhetőleg ezen a szinten marad a készültség az elkövetkező hetekben. A 24 órás őrszolgálat miatt kevesebb szakember tud a belvízi védekezésben segíteni a településeknek, de még így is erőn felüli részt vesznek a munkában.

Nincs idő a házak állapotának felmérésére a Bács-Kiskun megyei Pálmonostorán. Rádiné Gémes Ildikó, a település vezetője elmondta, hogy belterületen 450 ház áll, ebből mintegy száz veszélyeztetett. Pontos felméréseket csak az ünnepek után tudnak készíteni majd. Akkortól a helyi képviselők utcáról-utcára járva fognak jegyzőkönyvet felvenni. Főként a vályogfalú épületek állapota kétséges, de Rádiné szerint hiába hívtak volna szakértőt, a baj egyik pillanatról a másikra történik. Egy repedés megjelenik, és már dől is a ház. A fagyás most szétfeszíti az épületeket, majd az olvadással kezdődnek a tragédiák.

A polgármesterek a védelmi bizottságok vezetőiként a védekezéssel vannak elfoglalva, de a házakkal kapcsolatos aggodalmaikat nem cáfolta Szerencsés Gyula építőmérnök-statikus. `A talaj felázott, a rajta lévő épület elmozdult. Nincs, ami az épület mozgását megállítsa. A tetőszerkezet elmozdul, szét fogja nyomni a házat.`

A vízügy geodétája végez méréseket, hogy pontosan meg tudják határozni, hogy merre kell vezetni a vizet. Védekezési terve ennek a településnek nincsen, hiszen ilyen méretű belvíz még nem volt Pálmonostorán. Most ennek elkészítésében tudnak segíteni a vízügy munkatársai. Az igazgatóság 30 szivattyúja teljes kapacitáson működik a területen, a fagy beköszöntével nem nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 83 ezer hektárt borít víz.forrás: mr1.hu