A német autóklub, az ADAC tájékoztatása szerint Németországban az időjárási viszonyoknak megfelelően kell az autók felszerelését megválasztani. Az erre vonatkozó jogszabályban nincs időkorlát, ám ha téliesek az útviszonyok, téli vagy négy évszakos gumit kell felszerelni. Ám csak akkor fogadják el a német hatóságok ezeket, ha az M+S (mud+snow, azaz latyak és hó) jelzés is szerepel rajtuk, legalább négy milliméteresek a barázdáik, és ötévesnél nem öregebbek. Az az autós, aki nem megfelelő gumit választ, 40 eurós büntetésre számíthat, ha viszont akadályozza a forgalmat is a rossz felszereltséggel, 80 euróra szökik fel a büntetés.

Téli gumi, négy évszakos gumi vagy hólánccal kiegészített nyári gumi szükséges november elseje és április 15-e között az ausztriai utakon. Az osztrák autóklub (ÖAMTC) szerint az első kettő esetében szükséges, hogy az M+S jelzés látható legyen, és valamennyi esetben legalább négymilliméteres barázdáltság (diagonál abroncsok esetében 5 milliméter) az előírás a gumikon. Az országban egyébként különleges körülmények között a hatóság előírhatja a hólánc használatát is, erre tábla figyelmezteti az utazókat. A legdrasztikusabb büntetésre Ausztriában számíthatnak a szabályszegők: a pénzbírság 35 eurónál kezdődik, de akár 5000 euróra is felszökhet, ha a nem megfelelő felszereltség miatt az autós veszélyezteti a közlekedés többi résztvevőjét.

November 15-e és március 15-e között érvényesek a téli útviszonyokra szabott előírások Szlovéniában – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Uros Grilc, a szlovén autóklub (AMZS) kommunikációs illetékese. Mint közölte: ebben az időszakban téli gumiabronccsal közlekedhetnek a gépjárművek vagy nyári gumival, ám abban az esetben rendelkezésre kell állnia a kocsiban hóláncnak is. Mindkét esetben legalább 3 milliméteres barázdák szükségesek a gumin. Tájékoztatása szerint a téli felszerelés nélkül közlekedő autósok 120 eurós büntetést kockáztatnak, ám ha balesetet okoznak, 400 euróra is nőhet a büntetés.

Nincs az egész országra vonatkozó előírás Olaszországban a téli közlekedésre, csak a svájci-francia-olasz határon fekvő Aosta-völgyben kötelező a téli gumi október 15. és április 15. között, és szükséges, hogy legyen hólánc a csomagtartóban. Ennek használatára egyes esetekben táblával kötelezhetik az autósokat.

Szintén táblával utasítják a hólánc használatára egyes franciaországi útszakaszokon az autósokat, ott téli időjárás esetén kötelező tartozéka ugyanis a kocsinak a hólánc. Az országban ugyanakkor nem kötelező a téli gumi használata. A tavaly megszigorított szabályok szerint viszont kötelező a téli gumi Szlovákiában, ha az útburkolaton összefüggő a hó- vagy jégtakaró. A gumikon ráadásul előírják a 3 milliméteres barázdamélységet is. Az az autós, aki megszegi a szabályokat, 60 eurós büntetésre számíthat.

forrás: fuggetlenhir.hu