A káprázatos jelenség további különlegessége, hogy a NASA szerint 372 éve volt utoljára a téli napfordulóval egybeeső teljes holdfogyatkozás. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhették figyelemmel az érdeklődők, de részlegesen megfigyelhető volt Európában, Afrika északnyugati részén, Északkelet-Ázsiában valamint Ausztrália és Új-Zéland némely területén.

Annak ellenére, hogy a Föld árnyékolta a Holdat, bolygónk kísérője nem sötétült el teljesen, mivel a Föld légköre eltérítette a maradékfényt. És ennek a hatásnak a következtében a Hold különleges színekben játszott. Időnként rózsaszín, időnként rézszínű, barnás, időnként pedig vérvörös volt, mivel a megtört fény nagy része a színkép, a spektrum vörös sávjába esett.

A teljes holdfogyatkozást állítólag Izlandon lehetett a legjobban megfigyelni. Tiszta volt az égbolt, és a kemény hideg nem zavarta a lelkes érdeklődőket, akiknek a helyi amatőr csillagászai társaság egy távcsövet is felállított. Torfi Olafur Sverrisson, aki egy bank informatikusa alig talált szavakat, hogy kifejezze elragadtatását a látvány kapcsán. `Ez valami varázslat` mondta a férfi. Egy másik amatőr csillagász azt mondta, hogy két-háromévente van holdfogyatkozás, de ilyet még nem látott, mint a mostani.

Három és fél órán át tartó teljes holdfogyatkozást milliók nézték világszerte szabad szemmel, de állítólag az internet révén másfél milliárd embert követhette figyelemmel a jelenséget. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja arról tájékoztatott előzőleg, hogy Magyarországról a teljes holdfogyatkozás csak részben lesz látható. forrás: hirtv.hu