12 új buszmegálló készült el a DAOP 3.2.1 Közösségi közlekedés fejlesztése pályázat keretében Zsombó kül- és belterületén, melyek közül 11 helyszínen új buszváró is épült 38. 414. 147.- forint támogatással. A község polgármestere a projektzáró rendezvényen a pályázat nem éppen sima útjáról is beszélt: sokáig izgatottan várták az eredményt, mire végre nyert, akkor forráshiány miatt tartalék státuszba helyezték. Végül is elkészültek a 12 új buszmegálló, köztük 11 helyen épült buszváró, melyeket székely ácsmesterek készítettek a község testvértelepülésén, Gyergyóditrón látható minta után.

Csupán egy helyen nem készült buszváró, ez a faluban az utolsó megálló, de egyrészt ott csak leszálló utasok forgalma tapasztalható, másrészt pedig a hely szűke miatt egyszerűen lehetetlen lett volna elhelyezni fűzte hozzá Gyuris Zsolt polgármester.

A rendezvényen a község első embere megköszönte a projektben résztvevők segítségét, kezdve a tervezőtől, közlekedési mérnökön és pályázatírókon át az építőkig. Gyuris Zsolt köszönetet mondott Kalmár Ferencnek, a választókerület KDNP-s országgyűlési képviselőjének, hogy tett a pályázati rendszer meggyorsításáért.

A község első embere azt is elmondta, hogy van egy másik pályázatuk, ami a régi, rossz állapotban lévő buszmegállók felújítását célozta meg, most azzal vannak úgy, mint a most lezárulttal, hogy az se nem nyertes, se nem vesztes, ugyanis formailag hibátlan a pályázat, de a pályázható keret elfogyott, ezért tartaléklistára helyezték. Reményét fejezte ki, hogy egyszer csak mielőbb ismét értesítést kapnak arról, hogy támogatást nyert.

Mező István, a Tisza Volán Közlekedési Közszolgáltató Divíziós igazgatója kifejezésre juttatta: közlekedéstechnikailag Európa bármely pontján megállnák helyüket ezek a buszmegállók. Bármerre utaznánk, sehol nem találnánk különbet fogalmazott. A polgármester járatsűrítési törekvésére reagálva kifejtette: a statisztikák azt mutatják, hogy vannak csúcsidők, amikor sokan utaznak közel egy időben. Jellemzően reggel fél nyolc-nyolc óra körüli időpontban szeretnének a legtöbben megérkezni Szegedre, így abban az időben van szükség több buszra. Figyelembe véve a járműpark határait, ezt a Zsombón áthaladó gyűjtőjáratokkal tudják a leghatékonyabban megoldani. Ettől függetlenül időszakosan felülvizsgálják az igényeket, és igyekeznek azoknak megfelelni.