Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos tanácskozása előtt.

A kormányfő szerint ha az euró `nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat`, akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Gyakorlatilag egy fontos témára korlátozódik brüsszeli a csúcs, a lisszaboni szerződés minimális módosítására. Enélkül ugyanis nem hozható létre az unió állandó válságmentő alapja, vagyis praktikusan mentőhitel-kerete, amelyből kisegíthetők a bajba jutott eurózóna-országok.

Az az ideiglenes alap, amelyből Írország pár hete 85 milliárd eurót kapott, 2013-ban lejár. És valószínűleg nem Írország az utolsó eurózóna-tagállam, amelyik segítségre szorul. A miniszteri előkészületek alapján jó esély van arra, hogy a csúcs rábólintson a szerződés szövegébe illesztendő két-három mondatra. Ez nem jelentené újabb tagállami hatáskör átruházását az unióra, ezért a ratifikáláshoz nem kell népszavazás még Írországban sem, a nemzeti parlamentek 2012 végére jóváhagyhatják a módosítást, és 2013-ban létrejöhet az új állandó válságkezelő alap.

Persze ennek technikai részleteit még ki kell dolgozni, és ebben lesz nagy szerepe január elsejétől a magyar elnökségnek is. A megbeszélések egy része a pénzügyminiszteri tanácsban, illetve az általános ügyek tanácsában zajlik majd, ez utóbbiban a külügyminiszterek részvételével. És mindkét tanácsi formáció munkáját a soros magyar elnökség irányítja majd a következő félévben.Forrás: MR