Idén az utolsó üléseit tartja az Országgyűlés a jövő héten: hétfőn és kedden, illetve csütörtökön üléseznek majd a képviselők. A három nap alatt dönteni fognak – a többi között – a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatról, csütörtökön pedig a 2011-es költségvetés tervezetének zárószavazását tartják – mondta el a Házbizottság ülését követően a Független Hírügynökségnek Altorjai Anita, a parlament sajtófőnöke.

Több zárószavazást is tart jövő hétfőn a parlament, a képviselők döntenek például a nyugdíjbiztosításról, az egészségügyről és a honvédségről szóló javaslatról – mondta Altorjai Anita. Ugyancsak hétfőn lehet a zárószavazása az Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János által jegyzett politikai nyilatkozatnak, amely a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szól. Ebben garantálnák az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát és a veszteségek jóváírását az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.
A kormány közben azt is jelezte, hogy kérni fogják: a parlament hosszabbítsa a meg az októberi vörösiszap katasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzetet Kolontár körzetében, az erről szóló országgyűlési határozat ugyanis december 31-én lejár. Ennek keretében Pintér Sándor belügyminiszter fog beszámolni a képviselőknek a katasztrófa sújtotta területeken eddig elvégzett munkákról.
Altorjai Anita elmondta azt is, hogy az Országgyűlés utolsó idei ülésnapján, azaz december 23-án – csütörtökön – tartja a jövő évi költségvetési javaslat zárószavazását.
A Házbizottság ülésén szó volt a tavaszi ülésszakról is, amely február 14-én és 15-én kezdődik plenáris üléssel. A kormány már benyújtotta a törvényalkotási programját, amelyben 12 törvényjavaslat szerepel.
A Házbizottság ülésén szó esett arról is, hogy a képviselőknek jövő január 3-a és 31-e között kell leadniuk a vagyonnyilatkozataikat, amelyek február 1-től lesznek nyilvánosak. Kiderült az is, hogy a Jobbik frakciójából kizárt, így azóta már független Pősze Lajos a jövőben nem lesz a gazdasági bizottság alelnöke, a posztot Volner János jobbikos képviselő veszi át.Forrás: FH