A fűtési módokról és a biztonságos tüzeléstechnikáról is kérdeztük szerda délelőtti Napraforgó Magazinműsorunk vendégeit, Miklós Endrét, a Csomifüst Kft. ügyvezetőjét és Kosztolányi Sándort, víz-gázvezeték és készülékszerelő mestert.

A fűtéstechnikában két fűtési típust különböztetünk meg: a konvektoros és a központi fűtést, mindkettő lehet parapetes vagy kéménybekötős. A legnagyobb veszély a kéménybekötős készülékeknél van. A parapetes konvektorok füstje az ablak alatt jön ki, mely a huzat segítségével visszaszivároghat a lakásba, ennek következtében mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Ezt úgynevezett cső a csőben rendszerrel lehetne megoldani, ebben az esetben a káros anyagok visszaáramlása sokkal kisebb valószínűséggel történhet meg a lakásban mondta Kosztolányi Sándor.

A kémény csak akkor tud működni, ha abban a helyiségben, ahol a tüzelőberendezés található van légutánpótlás is tudtuk meg Miklós Endrétől, aki a kéményseprők munkája mellett arról is beszélt, hogy a szakemberek nagyon sok esetben megküzdenek az ingatlanba való bejutással.

Vendégeink számos veszélyforrásra is felhívták a hallgatóink figyelmét. Ne hagyjunk felügyelet nélkül kandalló előtt szárított vagy a konvektorra helyezett ruhákat, mert könnyen felgyulladhat. A mai gáztechnikai szemlélet szerint a füstöt távolítsuk el a lakásból, legyünk tőle minél távolabb. A gáztűzhely fölé szereljünk páraelszívót, mely eltávolítja az égésterméket. Ha nincs páraelszívó a füstje a lakásban marad, ez két F8-as konvektor teljesítményével egyenlő.

A gázkészülék beszerelését csak arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező személy teheti meg. A munkáját követően hívni kell még egy szakembert, aki jogosult a beszerelés helyének leellenőrzésére és a készülék beszerelésére is hangsúlyozta Kosztolányi Sándor.

A szén-monoxid mérő berendezések esetében előfordulhat, hogy hamis biztonságérzetet adhat jelentette ki a Csomifüst Kft. ügyvezetője. Ezek a készülékek nem kémiai érzékelők, hanem a forró füstgázt érzékelik, ekkor tudnak hatékonyan működni. Az árakat figyelembe véve nagyon jó készülékek. Fontos, hogy a termék rendelkezzen tanúsítványokkal, engedélyekkel, erre figyeljünk a vásárláskor.