A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az árhullám tartósságával párhuzamosan növekszenek a védekezési feladatok. A vízügyi szakemberek és közmunkások feladatát fakadóvizek és csurgások is nehezítik a kellemetlen időjárás mellett.
A Tisza szerdán Tokaj térségében, míg a Bodrog Sárospataknál tetőzik. A Felső-Tiszán már megkezdték az árvízi károk felmérését, a folyó középső részén kialakult árvízhelyzet pedig egyelőre nem indokolja a tiszaroffi tározó megnyitását, noha a szakemberek megvizsgálják ennek a lehetőségnek az esetleges hatásait írták.
Az igazgatóság összegzése szerint szerdán a Tiszán több mint 440 kilométer hosszon harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a folyó vízszintje Tokajnál 838 centiméteren tetőzött.
A hideg idő és a lefagyások miatt egyelőre nem romlott tovább a belvízhelyzet, de összességében már így meghaladhatja a tízezer négyzetkilométert a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága.
A szakemberek szerint az elöntések a hét közepére lefagytak, a belvízzel borított területeket pedig 2-5 centiméter vastag hó fedi, ami azt jelenti, hogy olvadáskor várhatóan tovább nő majd a vízzel elárasztott földek nagysága.Forrás:szegedma