A közlemény szerint a Menedék Alapítvány kiskunmajsai Átmeneti Otthonából tettek panaszt, hogy az intézményben semmilyen szakmai munka nem folyik, és az otthonban lakók állandó pszichikai terrornak vannak kitéve. Ezért Szabó Máté felkérte a területileg illetékes szociális és gyámhivatalt, hogy vizsgálja ki a panaszban foglaltakat. ‘A hivataltól kapott beszámoló tanúsága szerint a beadványban írtak részben megalapozottak voltak’ – írták.

Az intézmény, amely az egykori szovjet laktanya négyszintes panelépületében működik, mind környezetét, mind a műszaki állapotát, mind a belső tereit tekintve nagyon elhanyagolt, felújításra szorulna. A nyári esőzések idején az épület a tetőtől a földszintig beázott, a víz elérte a villamosvezetékeket is, a lakóterekben pedig penészesedést okozott. Mindezek mellett ‘a berendezési tárgyak sem alkalmasak kulturált életvitel folytatására’ – emelték ki.

A panelépületben a Családok Átmeneti Otthona az első és második emeleten, a Hajléktalanok Átmeneti Otthona pedig a harmadik és negyedik emeleten található. A biztos szerint szerencsésebb lenne, ha az egyedülálló kisgyermekes anyák és a gyakran szenvedélybetegséggel küzdő hajléktalan emberek elhelyezése, étkeztetése külön épületben lenne megoldható – tették hozzá.

A vizsgálat során a személyi feltételek, a térítési díj fizetése és az ellátott hajléktalanok pénzének kezelése tekintetében is visszásságot tártak fel. Az otthonban élők gondozásával kapcsolatos, alapjogot érintő visszásságot a biztos viszont nem állapított meg.

‘Az ombudsman mindezeket összegezve felkérte a kiskunmajsai Átmeneti Otthonok vezetőit és a fenntartó Menedék Alapítványt, hogy hiányosságok megszüntetése érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket’ – hangsúlyozta a közlemény. Forrás: szegedkurir