Hétfő reggel Kisköre-Alsónál 691, Szolnoknál 680 centimétert mutatott a vízmérce, ezek az értékek mindkét helyen már jóval meghaladják az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt szintet. Az elkövetkező napokban az áradás intenzitása várható a folyón, a tetőzés Szolnoknál 800 centiméter felett lesz.

Lovas Attila igazgató elmondta: a Tisza mellékfolyói közül a Zagyva Apc és Szentlőrinckáta között kismértékben árad, alatta apad. A Tarnán végig csökken a vízszint, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árad.

Az igazgatóság másodfokúra emelte a árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Mezőtúr és Túrkeve között, valamint a Hármas-Körösön a mezőtúri árvízkaputól Kunszentmártonig. Ezzel együtt elsőfokú készültséget 461, másodfokút 115 kilométer töltésszakasz mentén tartanak fenn.

A Tiszán levonuló árhullám miatt a következő hetekben a Tisza-tó vízszintje várhatóan 100-130 centiméterrel meghaladja a nyári értéket, ezért felhívják a kikötők, strandok üzemeltetőinek figyelmét, hogy készüljenek fel az elöntésre.

A Tisza szolnoki belterületi szakaszán, a Csáklya utcánál a partcsúszás helyreállításánál hullámverés elleni védelmet építettek ki, míg a Zagyva mentén a Sebestyén körúti hídnál a megépült új támfal védelme érdekében a mentett oldalon ömlesztett anyagból leterhelést, megtámasztást készítettek.

Az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán védelmi készültséget tartanak fenn. A víz által veszélyeztetett lakott területeknél, tanyáknál soron kívül kotorják a befogadó csatornák medrét, távolítják el a növényzet és az uszadékot a vízelvezetés megkönnyítéséért.

Az elöntött területek nagysága az elmúlt napokban tovább nőtt, jelenleg 461 négyzetkilométer, ami kissé már meghaladja a 2010 tavaszán mért csúcsértéket.Forrás: szegedma