Kürti Béla, a Móra Ferenc Múzeum régész-muzeológusa kapta idén a Tömörkény-díjat, melyet minden éveben annak a múzeumi dolgozónak ítélnek oda, aki az adott esztendőben kiemelkedő szakmai munkát végzett. Az országos szinten is jegyzett díjról a döntést a közintézmény dolgozói és a megyei múzeumigazgató közösen hozzák meg. A rangos elismerést 1994-ben alapították, az első díjazott Gaskó Béla volt, a Móra Ferenc Múzeum jelenlegi általános igazgatóhelyettese. Kürti Béla nagy örömmel vette át az elismerést Dr. Zombori István múzeumigazgatótól.
Kürti István nyugdíjba vonul, így életművének megkoronázását is jelenti a most odaítélt díj. Mint Zombori István elmondta: a díjat Kürti Béla több évtizedes tudományos és a múzeumért folytatott munkásságának elismeréséért kapta. A díjazottnak a Móra Ferenc Múzeum az első és vélhetőleg az utolsó munkahelye is, hiszen a szakember itt kezdett dolgozni előbb mint népművelő, majd később mint régész. Kürti Béla ugyanakkor hozzátette: a múzeumra emlékezni nagyon jó, hiszen a múzeum nem egy munkahely, hanem egy hitvallás, életforma – vallja a szakember.
Kürti Béla egy hét múlva nyugdíjba vonul, így úgy tekint a díjra mint egy szép karácsonyi ajándékra. A Tömörkény-díj ugyanakkor nem csak elismerés, hanem kötelesség is egyben, arra kötelez, hogy megírjam azokat a könyveimet, amelyek eddig elmaradtak – tette hozzá a régész-muzeológus. Kürti Béla munkássága során elsősorban az avar és honfoglalás korabeli sírokat kutatta előszeretettel, a kor szakértője lett. Kürti Béla nyugdíjazása ellenére nem szakad el teljesen a múzeumtól, hiszen mint elmondta, szívesen dolgozna tovább. Zombori István is számít a kiváló szakember további munkájára.Forrás: webradio