Dr. Kallai Árpád a sebészet terén kiemelte az emlő- illetve a vastagbélsebészetet. Az elmúlt évben 70 emlődaganatos beteget műtöttek meg az osztályon, az esetek 80 százalékában oly módon tudták kioperálni a daganatot, hogy nem volt szükség a mell eltávolítására. A vastagbél-szűréssel összefüggésben egy év alatt 63 műtétet hajtottak végre, az esetek 90 százalékában sikerült megoldani a problémát. Ezek a sikerek a korai felismerésnek is köszönhetők tette hozzá a főigazgató.
A belgyógyászat 18 aktív ágyán több mint 1000 nagyon súlyos beteget láttak el Hódmezővásárhelyről, Mártélyról és Székkutasról. A szülészeti és nőgyógyászati osztályon pedig évente mintegy 400 gyermek születik.
Az Egészséges Vásárhely Program eredményei közül dr. Kallai Árpád megemlítette az emlőrák szűrésén való részvételre ösztönző programelemet, amely szemmel látható javulást hozott. A leginkább veszélyeztetettek körében a résztvevők aránya 43 százalékról 61 százalékra emelkedett.
A kórházvezető elmondta, hogy az elvonásokat követően sikerült stabilizálni az intézményt. `2010 a kiteljesedés és a tervezés éve volt` fogalmazott a főigazgató, aki beszélt arról is, hogy szeretnének önállóbb és még színvonalasabb munkát végezni, ezt szolgálja az elkészített fejlesztési koncepció.
A diagnosztikában a digitális radiológia irányába mozdulnának el, erősítenék a labor szerepét, mivel ennek kapacitása részben kihasználatlan, és a pathológia terén szeretnék elérni a feladatközponttá minősítést (jelenleg is 22 települést látnak el).
Továbbá a kórházat szeretnék a szív és emésztőrendszeri betegségek centrumává tenni, a gyermekgyógyászat terén pedig a diabetológiát és az endokrinológiát (a belső elválasztású mirigyek betegségeivel foglalkozó szakterületet) tekintik kiemelt feladatnak.
Új profilt is szánnak az intézménynek sportorvosi centrummá is válhat a vásárhelyi intézmény mind a diagnosztika, mind a rehabilitáció terén.
A szakmai fejlesztések mellett az eszköz és infrastruktúra fejlesztés is hangsúlyos szerepet kap. Az A épület felújításának első üteme elkezdődött, pályázati pénzből szeretnék megvalósítani a bővítést és a korszerűsítést. A D és az F épületek felújításával és átalakításával 4000 négyzetméteres szakrendelőt kívánnak létrehozni, szintén pályázati források igénybevételével.
A fejlesztéseket a 2010 és 2014 közötti időszakra ütemezték tudtuk meg dr. Kallai Árpádtól. A tervekről tájékoztató kiadvány készült, melyet hamarosan minden háztartásba eljuttatnak.
Kokovai Péter