Az elmúlt napon nem volt jelentős csapadék a síkvidéki területeken, a belvízzel borított területek nagysága a védekezés által érintett helyeken 3167 négyzetkilométer, ebből 1725 négyzetkilométer a vetés-szántó. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert – olvasható az igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs által eljuttatott közleményben.

Pénteken 3179 négyzetkilométernyi területet borított belvíz az országban. Mint írták, mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 80 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 13 szakaszon elsőfokú, 44 szakaszon másodfokú, 23 szakaszon (Zala, Kis-Balaton, a Felső-Tisza vidéke, Közép- és Dél-Alföld) harmadfokú a védekezés.

Pénteken 176 szivattyútelep és 48 szállítható szivattyú 29,7 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, 1007 ember vett részt a védekezési munkálatokban; 61 belvíztározóban 84,4 millió köbméter belvizet tárolnak. Jelenleg 205 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ezek közül 17 település harmadfokban.

A közlemény szerint az elkövetkező napokban a várható hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyűlő víz mennyisége a csatornákban, de a befogadókon levonuló árhullámok következtében megszűnik a gravitációs bevezetés lehetősége. Az elöntések lefagynak, olvadáskor újra fokozottabban jelentkezik majd a belvízprobléma. A vízügyi védekező szervezetek felmérték és megkezdik a 2011 tavaszán várhatóan kialakuló, rendkívüli belvíz levezetéséhez szükséges beavatkozásokat.

A Tisza szombaton Tivadar térségében tetőzik, a harmadfokú készültségi szintet mintegy két méterrel meghaladva. Magas vízszinttel vonul le az árhullám a folyón. Tivadar alatt még árad a folyó. Vásárosnaménynál péntek éjjel várható a tetőzés mintegy 920 centiméteres vízállással, amely mindössze 23 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől.
forrás és teljes cikk: MTI