A Hód-Mezőgazda Zrt. Kútvölgyi Vetőmagüzeme több mint negyven éve működik, jelenleg 40 állandó munkással, de idénymunkásokat is szoktak alkalmazni tudtuk meg Gila Csabától, aki azt is elárulta, hogy 1992 óta dolgozik a cégnél.

A Hód-Mezőgazda Zrt. elsősorban szántóföldi növények vetőmagjait állítja elő és forgalmazza. A legfőbb növényük a hibridkukorica vetőmag, melynek forgalmazása a legfőbb tevékenységük. A tavaszi fajtaválasztékot bővíti a napraforgó és a tavaszi árpa vetőmag, de a gazdák kérésére beszerezhető a zab, a borsó és a lucerna vetőmag is mondta a vendégünk.

Gila Csaba a vetőmagüzemben történt munkafolyamatok és a technikai eszközök mellett arról is beszélt, hogy a gazdák már decemberben megvásárolhatják a tavaszi vetéshez szükséges vetőmagokat, ilyenkor több akció van, és kedvezőbb áron juthatnak hozzá, de a beszerzés időpontját az is befolyásolhatja, hogy a gazda melyik évre szólóan szeretne még költségszámlát hangsúlyozta a vetőmag értékesítési vezető.

A jelenlegi csapadékmennyiség kedvezőtlenül befolyásolja a gazdák mezőgazdasági munkáit, mivel ha víz áll a földjeiken nem tudják a szükséges munkájukat elvégezni. Az időjárás azonban nem csak a vetésre, hanem a terményárakra is kedvezőtlenül hat. A vendégünktől megtudtuk: a magyarországi időjárás mellett az árakat a világ nagy termény-előállító helyein lévő időjárás viszonyok sokkal jobban befolyásolhatják. A Hód-Mezőgazda Zrt. munkatársai napról napra követik az árakat, és egy heti árat állapítanak meg a betakarításkor.

A Hód-Mezőgazda Zrt. vetőmag értékesítési vezetője elárulta: 2011-ben 18. alkalommal rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokat, mely jövőre április helyett május 6-7-8-án várja az érdeklődőket.