A közoktatási törvény tervezete szerint nemcsak a rászorulóknak, hanem fokozatosan minden általános iskolás gyereknek ingyenessé teszik a tankönyveket, amelyekből az eddiginél kevesebb lesz. A tankötelezettség 17 éves korig tart, és ismét bevezetik a kötelező érvényű választható kerettanterveket.

Az iskolára még nem érett gyerekeknek előkészítő osztályt indíthatnak az intézmények, a sajátos nevelési igényűeket pedig külön osztályban taníthatják. Hoffmann Rózsa államtitkár azt mondja, küzdeni kell az elkülönítés ellen, de nem mindenáron. `Az integrált oktatás sikerességének az a feltétele, hogy az integrációra szoruló gyerekek létszáma ne haladja meg az osztálylétszám tíz százalékát. Meglehetősen képmutató volt az előző rendszer, amikor elvárta volna az oktatástól, hogy sikerre tudja vinni az integrációt olyan körülmények között, amikor az osztályban a gyerekeknek szinte a fele integrációra szorult volna` magyarázta.

Szigorúbb lesz az érettségi. Hat tantárgyból kell vizsgázni, köztük egy természettudományos tárgyból. A hat és nyolc osztályos gimnáziumok közül csak azok maradhatnak fenn, amelyek valóban sikeresek a tehetséggondozásban.

A tanárképzés ideje hat év lesz. A pedagógusi életpályamodell – amely leghamarabb két év múlva léphet életbe – egy kétéves gyakornoki időszakból és négy további szakaszból áll majd, a tanároknak vizsgázniuk kell a továbblépéshez. A gyakornokok a minimálbér másfél-kétszeresét kapják, ehhez igazodik a többiek fizetése. Például a második kategóriában lévő pedagógusoknak a gyakornoki fizetés másfélszerese jár majd.

A szakszervezetek kevésnek tartják az időt a véleménynyilvánításra. Az államtitkár azt mondta, nem tolják ki a társadalmi egyeztetés december végi határidejét, de a jövő év elején, a parlamenti döntés előtt még lesz alkalom javaslatokat tenni.

A fejlesztési minisztérium államtitkára, Ángyán József egy vidéki rendezvényen arról beszélt, hogy a kormány tervei szerint ötszáz kistelepülésen indítanák újra az alsó tagozatos oktatást. Az MR1-Kossuth Rádió kérdésére Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár viszont azt mondta, számításai szerint legfeljebb néhány tucat település dönt majd az újraindítás mellett.forrás: mr1.hu