“Szeged egy sokszínű város, amely a maga formájában különleges országunkban. Városunk kulturális élete olyan jellegzetes képet alkot, amelyre méltán lehetünk büszkék.
Kulturális tanácsnokként fontosnak tartom, hogy a városunkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek választott testületei még hangsúlyosabban lehessenek jelen a szegedi közéletben.
A 2010. október 3-i választások során városunk polgárai kisebbségi önkormányzati testületek felállításáról is döntöttek. A Szegeden élő nemzeti és etnikai kisebbségek megválasztották a Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Görög Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Lengyel Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Német Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Örmény Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Román Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Szerb Kisebbségi Önkormányzatot, a Szegedi Szlovák Kisebbségi Önkormányzatot valamint a Szegedi Ukrán Kisebbségi Önkormányzatot.
Ezen indíttatásból a mai napon kezdeményeztem, hogy Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének soron következő rendes ülésén valamennyi megválasztott szegedi kisebbségi önkormányzat elnöke vegyen részt. Fontosnak tartom, hogy a szegedi kisebbségi önkormányzatok elnökei városunk történetében első alkalommal a Közgyűlés első napirendi pontjában nemzetiségük képviseletében szólaljanak fel Szeged város legszélesebb nyilvánossága előtt.
Meggyőződésem, hogy országunkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek a Nemzet egységes részét képezik s fenti esemény alkalmas arra, hogy Szegeden, közösen egy új fejezetet nyissunk a városunkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek életében és mindennapjaiban` írja Gyimesi László.Forrás: szegedma