Az új közfoglalkoztatási rendszer keretében azok a vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetű munkanélkülit foglalkoztatnak, nyolc hónapig a bruttó bér és a járulékok akár 70 százalékát is megkaphatják támogatásként – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. Czomba Sándor kiemelte, hogy cserébe a cégeknek négyhónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettségük van.

Hozzátette: mintegy 20-22 ezer embert szeretnének foglalkoztatni a közmunkaprogram keretében. Ez önkormányzati szinten 6-8 órás munkát jelenthet.

Az államtitkár a január elsejétől életbe lépő új rendszer részleteit ismertetve elmondta: megszüntetik a közcélú-, és a közhasznú munka, valamint a hagyományos központi közmunkaprogram támogatását, és ezek helyett létrejön egy három lábon álló új rendszer. Ennek egyik eleme a vállalkozók közmunka támogatása, de lesznek országos programok, valamint önkormányzati rövid és huzamosabb idejű közfoglalkoztatás is.

Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy szigorítják a szociális és a foglalkoztatási törvényt is, így például, aki az adott évben nem rendelkezik legalább 30 nap munkaviszonnyal, az a következő évben nem lesz jogosult semmiféle ellátásra. Az új szabály szerint – függetlenül a végzettségtől – a felajánlott munkát el kell vállalni, ha támogatást szeretne valaki.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy hatékonyabb és igazságosabb foglalkoztatási rendszert szeretnének kialakítani. A cél, hogy akik eddig segélyből éltek, azok ezentúl fizetésből éljenek. forrás: inforadio.hu