Vad Róbert hangsúlyozta, hogy a megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a közlekedőket. Időben fel kell készülni tehát arra, hogy a nyári vezetés során tapasztaltaktól lényegesen eltérő viszonyokkal találkozhatunk egyik pillanatról a másikra. Ekkorra már alaposan át kell vizsgáltatni járművünket, és a nyári gumikat mindenképp le kell cserélni.

Kiemelte azt is, hogy a légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet, hiszen a légzsákot az üléshez rögzített emberekhez tervezték. Ha ezeket az apró dolgokat betartjuk, tragédiákat előzhetünk meg. Ugyanígy fontos az is, hogy a jármű fel legyen szerelve modern biztonságtechnikai eszközökkel. De az előrelátó és toleráns vezetési magatartást semmilyen berendezés nem pótolja.

Éppen ezért fontos, hogy közlekedő társaikra figyeljenek a vezetők, fokozottan vigyázva a gyalogosan vagy kerékpárral útnak indulókra. Főként olyan környéken fontos figyelni, ahol előfordulhat, hogy gyalogosok lépnek az úttestre. Így az iskolák, bevásárló központok környékén, lakott területen kívül pedig a tanyák környékén fokozottan segítsék közlekedő társukat.

A gyalogosoknak, kerékpárosoknak arra hívta fel a figyelmét a bizottság titkára, hogy a változó látási viszonyokra tekintettel feltűnő ruházatot viseljenek, illetve korlátozott látási viszonyoknál, lakott területen kívül a láthatósági mellény viselése kötelező.

Megosztom!
|