Mint arról korábban már beszámoltunk a pályázat révén Hódmezővásárhelyen öt önkormányzati üzemeltetésű oktatási intézmény jutott összesen 526 tanulói és munkacsoportonként 1 oktatói laptophoz, digitális tananyagtartalommal. Az önkormányzati működtetésű intézmények a pályázat során, az EU társfinanszírozásával 100%-os, azaz 70.981.600 forint támogatásban részesültek.

Radványi Balázs előadásából kiderült, a laptopok tanúsítvánnyal rendelkeznek, miszerint, ha 60 centiméter magasból, azaz egy átlagos pad magasságából lepottyannak, akkor még nem szenvednek végleges károsodást, továbbá kibírják, ha a diákok vízzel, vagy üdítővel véletlenül leöntik azokat, és fokozottan ütés és karcálló a gépek külső borítása, ezáltal a napi használatnak megfelelnek és hosszú üzembitzos élettartam várható el tőlük.

A termékmenedzser előzőeken kívül bemutatta még annak lehetőségeit, hogy hogyan lehet korlátozni a diákok internet hozzáférését a tanári gépről, vagy milyen módszerrel lehet egyetlen kattintással az összes diák gépén letiltani valamennyi windows játékot. Az előadás során az is kiderült, hogy az oktatók 3 segédanyagot is kapnak, ezek a beüzemelési, a belépési és funkciókat részletező, valamint a szoftvereken belüli mozgást ismertető összeállítások.

Béleczkiné Tatár Katalin a Városi Informatikai Munkaközösség vezetője arról érdeklődött az előadás során, hogy hol található a legközelebbi referencia-intézmény, ahol már legalább 1 éve működik a rendszer. Az előadó elmondta, erre fejből nem tud pontos választ adni, viszont a jelenlévők rendelkezésére bocsátott egy linket, melyen keresztül 60 napig ingyenesen gyakorolhatnak az oktatói felületen. A munkaközösség vezető azon a véleményen volt, hogy a laptopok révén színesebbé tehetőek az órák.

Orbán István az HISZK Eötvös József székhelyintézményének igazgatója portálunknak elmondta, a technikai haladással együtt kell mennie az oktatási intézményeknek is. Az igazgató arról is tájékoztatta a promenad.hu-t, hogy a tanárok bizonyos feladatait megkönnyítik a laptopok, de ehhez még sokat kell tanulniuk a software-k használatáról, viszont az iskola rendelkezik a kellő informatikai háttérrel és az informatikusos szaktudása is megfelelő a rendszer adoptálásához.

Zakar Péter projektmenedzser kérdésünkre elmondta, a pedagógusoknak is képezniük kell magukat ahhoz, hogy a laptopok nyújtotta lehetőségeket maximálisan ki tudják használni a kompetencia alapú oktatáshoz. Viszont a pályázat révén az oktatási intézményekbe eljuttatott számítástechnikai eszközök segítségével a diákok hatalmas lehetőséghez jutottak, és a szociális helyzetbeli különbségek is tompulnak, valamint a munkapiachoz alkalmazkodó tudás birtokában hagyhatják majd el az oktatási intézményeket.

Erdős János