Szeged-Csanád egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László áldotta meg a műalkotást, amit az Emberi Méltóság Tanácsának két képviselője az elnök, Lomnici Zoltán és az ügyvezető igazgató, Szunai Miklós mutatott be szegedi útjuk során hivatalosan először nyilvánosság előtt.

A carrarai márványból készült Krisztus-szobrot az I. világháború végén egy honvéd alezredes mentette ki egy doberdó-környéki, porig rombolt templomból, s kilenc évtizedig őrizte azt egy debreceni család, amely az Emberi Méltóság Tanácsának adományozta a műkincset, s megbízta őket, hogy helyezzék el az alkotást abban a doberdói kápolnában, amit egykor a magyar honvédek kezdtek el építeni, s amit a tanács fejezett be idén.
“Most egy zarándokút keretében visszük vissza a Krisztus-szobrot Doberdóba` mondta el Lomnici Zolán, hozzátéve, hogy Szeged két okból is fontos állomása útjuknak. Egyrészről, mert miután a köztársasági elnök, Schmitt Pál megtekintette a szobrot, a szegedi az első hivatalos és nyilvános bemutató; másrészről pedig, mert a legtöbb elesett honvéd Budapest, Székesfehérvár és Erdély mellett Szegedről származott. Az elnök kiemelte, hogy szervezetük üzenetet is közvetít, hogy a ma ásott lövészárkokat is be kell temetni, mert csak ez lehet egy békés jövő záloga.
Szunai Miklós a tanácsuk két konkrét tervét is ismertette. Budapesten felállítják a közeljövőben az emberi méltóság szobrát, aminek a másolatát Brüsszelben szeretnék elhelyezni, hiszen Európának még nincs hasonló szimbóluma. Továbbá kezdeményezik, hogy Doberdó legyen a világörökség része, s mivel az itt elterülő csatatér egy része a Szlovén Köztársasághoz tartozik, sikerült Schmitt Pál mellett megnyerni Danilo Türk szlovén köztársasági elnök támogatását, jelenleg pedig Olaszország képviseletével készülnek felvenni a kapcsolatot.Forrás: szegedma