A Pálinka Nemzeti Tanács rendezésében lebonyolításra kerülő nemzeti versenyre az ország egész területéről származó termékkel nevezhetünk december 1-31. között. A verseny különlegessége abból is adódik, hogy más verseny nem viselheti az `országos`, `nemzeti`, `hazai` vagy `magyar megnevezést – kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenyét.
A verseny kiírásra minimum 300 különféle terméket kell beneveznie és legkevesebb 30 indulónak kell indulnia ahhoz, hogy országos pálinkaversenynek minősítsék a rendezvényt. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt.
A pálinkákat többféle `szempontból` vizsgálják a képzett érzékszervi bírálók. Az ilyen fajta képesítéshez különféle technológiai, alapanyag- és késztermékismeretre van szükség, amelyet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetnek meg.
A pálinkafőzéssel a felsőoktatás is foglalkozik megyénkben Csongrád megyében is tanulhatunk ilyen mesterséget, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán többek között a hallgatók pálinkafőzést is tanulhatnak választható tantárgyként amely leginkább a fiúk érdeklődését kelti fel.
Szilágyi Bay Péter