Az elsőrendű vádlott 82 éves édesanyját 2009 decemberében kereste föl egy nyílászárók cseréjével foglalkozó vállalkozás üzletkötője. A férfi az idős asszonnyal megállapodott, hogy mintegy félmillió forintért kicserélik lakásában az ablakokat, és 100 ezer forint foglalót is átvett tőle.
Az asszony fia a szerződést aggályosnak találta, félt attól, hogy becsapták édesanyját, ezért fel akarta bontani a megállapodást. 2010 januárjában a cég két munkatársa előzetes egyeztetés után elment a lakásba, hogy felmérjék a helyszínt. Ekkor az elsőrendű vádlott megfenyegette a vállalkozás alkalmazottait, és visszakövetelte tőlük a foglalót. Telefonon beszélt a cég vezetőjével is, aki ígéretet tett arra, postán elküldi a pénzt.
Az idős asszony unokája, a másodrendű vádlott egy véletlen folytán megtudta, hogy a vállalkozás alkalmazottai egy szegedi panzióban laknak. Az elsőrendű vádlott két kést és egy gáz-riasztófegyvert, a fia pedig egy rugós kést magához véve 2010. január 14-én egy ismerősükkel ment el a panzióba.
Ott csak a cég egyik munkatársát találták. A három férfi és a sértett között szóváltás alakult ki. A vádlottak a pénzt követelték a férfitól, “kocsikáztatással` fenyegették. A vádlottak bántalmazni kezdték a sértettet, majd az unoka a rugós késsel oldalba szúrta a férfit, egy sörösüveggel is fejbe csapta. A vádlottak ezt követően távoztak a helyszínről, a kést a városon kívül eldobták. Egyiküket kommandósok fogták el, a másik két férfi önként jelentkezett a hatóságoknál.
A sértett a bántalmazás következtében súlyos, közvetett életveszéllyel járó sérüléseket szenvedett.
A vádlottak a tárgyaláson azzal védekeztek, hogy az idős asszony becsapása miatt akartak elégtételt venni, s az erősen ittas férfi sértegette, szidalmazta őket. Az elsőrendű vádlott szerint a dulakodás azt követően kezdődött, hogy a sértett el akarta venni a fegyvert. A másodrendű vádlott a testi sértés tényét elismerte, a másik két férfi azt mondta, nem érzi magát bűnösnek. A harmadrendű vádlott hangsúlyozta, nem vett részt a verekedésben, és csitítani is próbálta társait.
A tárgyalás kedden és csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik, az ügyben várhatóan 2011-ben születik ítélet, mert szakértőnek kell megvizsgálnia, hogy a bántalmazás maradandó károsodást okozott-e a sértettnél.Forrás: szegedma