A KFOR legészakibb tábora a Mitrovicë/Mitrovicá-tól mintegy harminc kilométerre található Camp Nothing Hill. A `semmi közepén`, kopár hegyek közötti katlanban található katonai bázison nincsen állandó személyzet, a békefenntartó misszió többnemzeti harccsoportjainak műveleti századai, egymást váltva teljesítenek itt egy-egy hónapos szolgálatot.

E rotációban a magyar katonákra most került sor: az MH KFOR Kontingens harmadik váltásának műveleti százada megerősítve a szükséges logisztikai elemekkel november 79-e között települt át a nyugat-koszovói Pejë/Peè városából Nothing Hill táborba. A kitelepülés december 6-ig tart, s e közel egy hónapos időtartam alatt a magyarok felelősek Mitrovicë/Mitrovicá-tól északra a jelenlétfenntartó járőrözésért, a tábor őrzésvédelméért, valamint a GATE1 átkelő biztosításáért. Mindezek mellett az úgynevezett azonnali reagálású (QRF) szakaszt is a táborban szolgáló nemzeti századoknak kell biztosítaniuk a KFOR északi többnemzeti harccsoportja számára

A négy lövészszakaszból álló magyar műveleti század alegységei egymást váltva teljesítik ezeket, az egyenként 24 órás feladatokat tudtuk meg Csönge Péter főhadnagytól. A magyar század parancsnoka hozzátette: a GATE1-ről bevonuló szakasz szolgálatának leadása napján, a bázison QRF készültségben folytatja tevékenységét. Az állomány a következő napon járőrszolgálatot lát el, majd a tábor őrzésvédelmét biztosítja, amelyet ismét a GATE1 megfigyelése követ sorolta a szakasz feladatait Csönge főhadnagy.

A tábortól mintegy harminc kilométerre található átkelő a legforgalmasabb a Koszovót Szerbiával összekötő határállomások közül. Ez nem véletlen, hiszen Koszovó északi része többségében szerbek lakta terület, s az itt élők általában ezt az átkelőt használják, ha az `anyaországba` akarnak menni. Éppen emiatt a GATE1 gyakori helyszíne a tüntetéseknek. Néhány évvel ezelőtt a tüntető koszovói szerbek fel is gyújtották az átkelőhelyen található épületeket. Ahogy azt a hivatalos jelentések írják: ez a terület `hot spot`-nak, azaz `forró területnek` számít a KFOR felelősségi területén belül.

Az évekkel ezelőtti atrocitások után döntött a KFOR parancsnoksága az állandó katonai jelenlét mellett. Ott jártunkkor éppen a magyar műveleti század első szakasza volt `szolgálatban`. Szerencsi István főhadnagy, szakaszparancsnok a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a GATE1 fölé magasodó sziklákon a megfigyelést végző műveleti szakaszok megfigyelő pontokat működtetnek. Az állomány ezeken a helyeken és `madártávlatból` folyamatosan figyelik a határ koszovói oldalának forgalmát.

Amennyiben `bármi gyanúsat` észlelnek, jelentik az elöljáró parancsnokságoknak, illetve készen állnak az esetleges tömegkezelési feladatokra is mondta Szerencsi főhadnagy.

Szűcs László
Fotó: Tóth László
Forrás: www.honvedelem.hu