Az eurót kedden délután 282,63 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 282,84 forint és a kedd délelőtti 284 forint körüli jegyzések után. Kedden a leggyengébb forint jegyzés 284,87-es euró jegyzésen történt.

Hétfőn a jegybank piaci várakozásokra rácáfoló váratlan kamatemelése átmenetileg erősítette a forintot, de hamar “visszaállt a rend” a forint folytatta gyengülését.

Keddre virradóra a jegyzés 283 forint közvetlen közelében ingadozott a nemzetközi kereskedelemben, míg az euró árfolyama 1,31 dollár jegyzések körül mozgott. Az európai kereskedés kezdetén az euró árfolyama 1,30-as dollár jegyzések alá gyengült.

A svájci frank befektetési menedék szerepének köszönhetően erősödött az euróval szemben, kedden 10 heti csúcsra, 1,30 alatti euró jegyzésekre.

Az eurót továbbra is az euróövezet pénzügyi stabilitását veszélyeztető szuverén adósságszolgálati válság kockázata tartja nyomás alatt, amit az ír pénzügyi mentőcsomag elfogadása sem tudott mérsékelni. Hétfőn az euróövezet perifériáját alkotó országok szuverén adósságtörlesztési biztosításának díja jelentősen emelkedett, néhány esetben rekordszintre.

Hétfőn az euróval szemben kialakult hangulatot tovább rontotta a 10 éves olasz államkötvény aukció kiábrándítóan rossz piaci fogadtatása. Kedden a spanyol és az olasz kötvények hozamprémiuma az euró bevezetése óta a legmagasabb szintre emelkedett.

Az euróövezet pénzügyi stabilitását fenyegető helyzet komolyságát nyomatékosította a portugál jegybank figyelmeztetése is kedden arról, hogy különösen súlyos veszélybe kerülhet a portugál bankrendszer, ha nem enyhül az euróövezeti adósságválság és ha a kormánynak nem sikerült stabilizálni az államháztartást.

A forintot az euróövezeti befektetői hangulat romlása mellett külön is megterheli a költségvetésnek a piacok által középtávon tulajdonított fenntarthatósági kockázat, az Európai Bizottság előrejelzése az államháztartási deficit növekedéséről, valamint a Moodyís magyar szuverén adósosztályzatának várható rontása.

A forinttal szembeni befektetői bizalmatlanságot tükrözte a keddi 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción tapasztalt alacsony jegyzési érdeklődés és a magas hozamelvárás.

A dollárt 217,48 forinton jegyezték 1,3004 dolláros euró árfolyam mellett kedden délután, szemben a hétfő délutáni 216,03 forintos és 1,3101 dolláros jegyzésekkel. Kedden az euró leggyengébb árfolyama 1,2969 dollár volt.

A svájci frank 217,70 forint 215,38 forint után, 100 japán jent pedig 259,93 forinton jegyeztek 256,21 forint után. A forint leggyengébb jegyzése 219,50-es svájci frank és 261,95-ös japán jen jegyzésen volt kedden. Forrás:MTI