Felfüggesztette a Gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság minden határozatának végrehajtását Botka László Szeged MSZP-s polgármestere; erre az önkormányzati törvény ad lehetőséget – közölte Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke.

Mint kifejtette, a döntést a polgármester azzal indokolta, hogy törvénytelenek a megbízási szerződések, amelyeket a bizottság hétfőn elfogadott, és amelyekkel az átvilágítást végzőket bízták volna meg a munkával. A szerződések többek között azt tartalmazzák, hogy a vizsgálatba be lehet vonni teljesítési segédet és helyettest is, de nem rögzítik, hogy ők név szerint kik. Vagyis a bizottság által jóvá nem hagyott személyek nézhetnének bele a teljes szerződésállományba és a dolgozók személyes adataiba.

Két, az átvilágítással megbízni kívánt cég esetében a polgármester arra kéri a bizottságot, hogy gondolja újra a választást. Lengyel József volt fürdőigazgató ügyét ugyanis egy olyan ügyvédi iroda vizsgálná, amelyik Lengyelt a menesztése miatti kártérítési perében a várossal szemben képviselte. A Gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság éppen ezt az ügyet szeretné kivizsgáltatni. A másik kifogást egy könyvvizsgáló irodával szemben emelte a polgármester. A bizottság választása ugyanis arra az egyébként szegedi cégre esett, amelyik az esztergomi önkormányzat könyvvizsgálója volt az előző ciklusban. Most azonban az önkormányzat köztartozása miatt kikapcsolták Esztergom egy részén a közvilágítást, a bíróság pedig csődgondnokot nevezett ki.

A bizottság hétfőn úgy döntött, hogy nyolc szegedi önkormányzati cégnél indul az elmúlt nyolc év tevékenységét átvilágító vizsgálat. A cégekhez kirendelt jogászok, közgazdászok, informatikusok és könyvvizsgálók “célszerűségi és jogszerűségi” szempontból ellenőrzik a vállalkozások működését 2002. november 1-jéig visszamenőleg. A szakértők betekinthetnek a vállalkozások üzleti könyveibe, irataiba, megvizsgálhatják valamennyi, a megjelölt időszakban kötött szerződést, s meghallgathatják a cég bármelyik munkatársát.

A héttagú – három fideszes, két, az MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület listáján bejutott, illetve egy-egy LMP-s és jobbikos képviselőből álló – ideiglenes bizottságot a szegedi közgyűlés hozta létre.forrás: mr1.hu