A Rádió 7 hallgatói ismét dr. Ciortea Péter aneszteziológus, belgyógyásztól kaphattak jó tanácsokat. A doktor felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor, mennyit és hogyan. Például kimutatták, hogy a franciák bár kevésbé egészséges ételeket esznek, mint az amerikaiak, de mivel az evéskor magára az étkezésre koncentrálnak, és nem munka közben, kutyafuttában kapnak be valamit.
A műsor vendége hangsúlyozta a vitaminok és a nyomelemek fontosságát. Mint mondta, ezek kis mennyiségben fordulnak elő a szervezetben, de hiányuk komoly problémákat okozhat.
A mennyiség kapcsán dr. Ciortea Péter azt javasolta, hogy amikor úgy érezzük, hogy kezdünk jóllakni, akkor kell abbahagyni az evést. Kiemelte a rágás szerepét. Az alaposan megrágott ételt a szervezet jobban tudja hasznosítani szögezte le. Hozzátette, hogy akinek nem jó a fogazata, turmixolással segíthet.
Szülőként engedjük-e, hogy gyermekünk Colát igyon, vagy teljesen tiltsuk el a nem kimondottan egészséges üdítőtől tette fel a kérdést Gerhardt József műsorvezető. Az orvos szerint ugyanúgy járhatunk el, mint a sütemény esetében. Vagyis az édesség ebéd után jöhet, és nem az ebéd helyett. De persze nem túl sűrűn. A Colával is ez a helyzet: ha muszáj, akkor engedjük meg, de csak nagyon ritkán.

Kokovai Péter