A munkamegbeszélésen Fazekas Sándor kifejtette, hogy 2011-ben két környezetvédelmi tanácsülés összehívását tervezi a magyar elnökség. Az első találkozóra március 14-én Brüsszelbe, a másodikra, június 17-én Luxemburgban kerül sor. A magyar elnökség programját Fazekas Sándor részleteiben ismertette, amelyben fontos szerepet kap a vízpolitika, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség védelme, a fenntartható anyaggazdálkodás, a GMO-k köztermesztésével kapcsolatos jogszabály-javaslat tárgyalása.
Legnagyobb várakozás a Duna Stratégia kialakítása körül tapasztalható, hiszen a Fekete tengerig vezető nemzetközi folyami áruszállításban nagy lehetőségek rejlenek. Az első félévben várható az Európai Tanács döntése.
Az ebben az évtizedben tapasztalható szélsőséges időjárási jelenségek miatt úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás várhatóan egyre jelentősebb befolyással lesz Európa vízkészleteinek minőségére és mennyiségére. Az elnökség Európa vizeinek jövője címmel konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián 2011. március 22-25. között. A tanácskozáshoz kapcsolódik a március 25-26-i Informális Környezetvédelmi Tanácsülés is, ahol a tagállamok környezetvédelmi miniszterei vesznek részt. A felek egyeztették a jövő félévi környezetvédelmi tanácsülések napirendjét is – a végleges programokat a Tanács decemberben hirdeti ki.Szilágyi Bay Péter