A társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP-1.1.1/09-1-2010-0076, Tanulói Laptop Programjára benyújtott eredményes pályázat következtében, az önkormányzati működtetésű intézmények az EU társfinanszírozásával 100%-os, azaz 70.981.600 forint támogatásban részesültek. Az önkormányzati működtetésű iskolák a Varga Tamás Általános Iskola, a Liszt Ferenc Általános Iskola, a Szent István Általános Iskola, valamint a HISZK Eötvös József székhelyintézménye és Gregus Máté tagintézménye. A HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda részére szintén átadásra kerülnek a tanulói és oktatói laptopok, a telepített digitális tananyagtartalommal.

Az oktatási intézmények részére összesen 832 tanulói és 40 oktatói laptop kerül átadásra. A Varga Tamás Általános Iskolában hétfőn délelőtt 9 órakor dr. Lázár János polgármester adta át a számítástechnikai eszközöket, Tóthné Kecskeméti Katalin igazgatónőnek és a diákoknak.

A polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a gyerekek a XXI. századi írástudást teljes egészében birtokolják, melyhez az infokommunikációs eszközök használata nagyban hozzájárul. Ez lehetőséget biztosít a versenyképes piaci tudás megszerzésére, ráadásul a diákok nem csupán informatikát, hanem más tantárgyakat is tanulnak a laptopok használatával. Dr. Lázár János elmondta, egy olyan iskolában, ahol nagy a hátrányos helyzetben lévő gyerekek száma, a laptopok használati lehetősége komoly előrelépésnek számít.

Tóthné Kecskemét Katalin az iskola igazgatója arról informálta portálunkat, nagyon nagy segítség, hogy minden diák hozzáférhet a számítástechnikai ismeretek elsajátításához, nem csak az informatika tantárgy keretében, de más tanórán is. Az igazgatónő elmondta, az oktatók a tanári laptopok segítségével irányítani tudják a diákok munkáját, illetve azonnali visszajelzést kapnak a tanulók feladatmegoldási eredményéről. A gépeket az oktatók egy úgynevezett zsúrkocsiba helyezik, és ebben tolva szállítják, mely az intézmény teljeskörű akadály-mentesítésének következtében, probléma nélkül megoldható. Az iskolában kiépítésre kerülő WiFi hálózat segítségével az eszközök minden tanteremben használhatók, mondta az igazgatónő.

Tóth Krisztina elmondta, hogy nagyon örül a laptopokon való tanulási lehetőségnek, véleménye szerint történelem és matematika órán fogják leginkább használni. Lázár Stella arról számolt be portálunknak, hogy nagyon várta már az eszközök megérkezését, viszont kíváncsi, hogy hogyan lehet egér nélkül irányítani a számítógépet. Krisztina és Stella otthon is rendszeresen használ számítógépet, így ez nem okoz majd problémát a számukra.

Erdős János