A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz 511 úgynevezett első körös módosító indítvány érkezett, amelyek a főösszegeket érintik, azaz a fejezetek közötti átcsoportosításra tesznek javaslatokat. Az 511 indítványból 392 módosító indítvány, 119 pedig kapcsolódó módosító indítvány. Utóbbiak – amelyeknek körülbelül egyharmadát a kormányoldal jegyzi – a költségvetési törvényjavaslat pénteki részletes vitája alatt érkeztek; a főösszegeket érintő, a fejezetek közötti átcsoportosításra javaslatot tevő módosító indítványokról várhatóan a december 6-án kezdődő ülésén szavaz a Ház.

Rogán Antal három kapcsolódó módosító javaslatában is érinti a Költségvetési Tanács (KT) titkárságának jövő évre tervezett 835,5 millió forintos támogatását. Az egyikben megismétli a fideszes Varga József által kezdeményezett átcsoportosítást: roma ösztöndíjprogramok támogatását a KT-tól elvont 825,5 millió forintból biztosítaná, a maradék tízmilliót pedig – egy másik indítványában – az Országgyűlés Hivatalának adná. Ezzel lenullázná a KT-titkárság büdzséjét.

A fideszes politikus harmadik indítványában azt javasolja, hogy a büdzsé céltartalékából fedezzék a KT titkárságának megszüntetésével járó költségeket. Indoklása szerint ez a KT feladatainak átalakítása miatt szükséges.

Ugyancsak Rogán Antal jegyzi azt a kezdeményezést, amely egyről másfél forintra emelné a költségvetési hozzájárulást az üdülővendégek tartózkodási ideje alapján beszedett idegenforgalmi adó minden forintjához.

A kormánypárti politikus több mint ötmilliárd forintot adna a MÁV legsürgősebb hídrekonstrukciós munkáinak elvégzésére is.

A fideszes Babák Mihály jegyzi azt a javaslatot, amely megszüntetné a jobb pénzügyi helyzetben lévő – “a 2009. évi jövedelemdifferenciálódás mérséklésénél beszámítással érintett” – önkormányzatok támogatását. Az így felszabaduló forrást az önkormányzati fejezeti tartalékra csoportosítaná át, ahonnan a működési forráshiányos önkormányzatok részesülhetnének támogatásban.

A kapcsolódó módosító javaslatok között Tarlós István (Fidesz) és képviselőtársai egymilliárd forintot biztosítanának a Római parti árvízvédelmi védmű megvalósítására.

Kormánypárti politikusok mindemellett többmilliárdot adnának adóbevételekből környezetvédelmi, sport – és turisztikai célokra. Bánki Erik (Fidesz) és Rogán Antal például a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciós munkálataival összefüggő tervezési, projekt-előkészítő, megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges összegek fedezetét, 500 millió forintot biztosítana az adóbevételekből.Forrás: privatbankar