Közel 100 millió forint hiányzik a város adóbevételeiből. Az építmények utáni adófizetési kötelezettségnek több magánszemély és vállalkozás sem tett eleget, a tartozásuk összesen meghaladja a 14 millió forintot. A telekadó hiány csupán 302 ezer forint, a vállalkozók kommunális adójában viszont 2 millió 800 ezer forintos elmaradás van. A legjelentősebb tétel az iparűzési adóból hiányzó összeg, a cégek közel 23 millió forinttal tartoznak a városnak. Szintén komoly összegnek mondható gépjárművek utáni 17 millió forintos adótartozás is, ez esetben az önkormányzat le is foglalhatja a fizetéssel elmaradók autóit.

Az adósok felé a törvények szerint késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot is kirótt a város, ezek esetében még összesen 14 millió forintot nem fizettek meg. Mintegy 25 millió forintot más hatóságok által magánszemélyekre kirótt bírságok után kell beszednie a városnak, amelyek egy egy részét tovább kell utalnia a bírságot kivetőnek.

A tartozók sokat kockáztatnak, hiszen a hatályos törvények igen szigorúak az adósokkal szemben: az elmaradt befizetéseket inkasszóval, munkabér-letiltással, végső esetben az ingó és ingatlan tulajdon lefoglalásával kell behajtania a városnak.forrás: hodmezovasarhely.hu