A kormánypárti képviselők a jövő évi büdzséhez benyújtott indítványukban az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására plusz 300 százmillió forintot különítenének el. A javaslat indoklásában kiemelik: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak az átélhető nemzettudat helyszínévé kell válnia.

“Országos jelentőségű kérdés, hogy az emlékparknak biztosítsuk végre rendszeres hozzájárulással megalapozott jövőt, fejlődési távlatokat, zavartalan értékmentést és értékfelmutatást, kiszámítható működési feltételeket” – írják.

“A 2011-es év kiemelt jelentőségű, szimbolikusnak is tekinthető eseménye lesz az új Alkotmány megalkotása, amelynek aláírása az első magyar országgyűlés helyszínén, Ópusztaszeren történhet meg” – olvasható az indoklásban.

Kiemelik: sok más kulturális értékünkkel ellentétben állami támogatásban egyáltalán nem részesül, így az alapvető működés tekintetében is állandó forráshiánnyal küzd.

Jellegéből adódóan pusztán belépődíjakból a működés nem tartható fenn, ezért az elmúlt négy évben a Csongrád Megyei Önkormányzat jelentős anyagi áldozatvállalása tette lehetővé, hogy egyáltalán működőképes maradhasson.

A parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának összegző munkacsoportja november 30-ig alakítja ki a az új alaptörvény koncepciójának egységes szövegét, amelyet az eseti bizottság december első felében vitat meg, majd az Országgyűlés elé terjeszt.

Forrás: MTI