A közlemény szerint a jövő hét végéig három mediterrán ciklon érinti a Kárpát-medencét. Ezek közül az első szombatra virradóra, illetve szombat délelőtt okoz sokfelé csapadékot, a második ciklon hatására vasárnap délutántól hétfő délig várható kiadós mennyiségű csapadék: eső és hó is. A harmadik kedden és szerdán okoz esőt, havazást.

Összességében a következő 10 napban 30-60 milliméternyi csapadék valószínű, azonban a Dráva, a Mura és a Tisza vízgyűjtőin ez akár a 80-100 milliméteres mennyiséget is elérheti – tette hozzá az OKF. Kitért arra, hogy az elmúlt hét elején lehullott csapadék következtében már egy kisebb árhullám végigvonult a Sajón, a Tarnán és a Zagyván. A Sajón a vízszintek meghaladták a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét. A jövő hét végéig várható további csapadék pedig ismét árhullámokat indíthat az észak-magyarországi folyókon.

A főigazgatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a 4-6. napos előrejelzés valószínűsége 50 százalékos, az egyhetesé már csak 30 százalék, ugyanakkor nem zárható ki egy esetleges árvíz kialakulása akár a Sajó-Hernád, akár a Zagyva-Tarna vízrendszerében, vagy a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Épp ezért a területileg illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést egy esetleges árvíz fogadására.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató intézkedésére pénteken ülésezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság, hogy áttekintsék a szükséges intézkedéseket. Az OKF közlése szerint “annak ellenére, hogy a május-júniusi árvizekhez hasonló árhullám kialakulása kizárt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 1 millió darab, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 800 ezer homokzsákot készített elő a katasztrófavédelem.

Ha a védekezés érdekében az szükségessé válik, mind Borsod-Abaúj-Zemplénben, mind bármely érintett területen haladéktalanul megkezdik munkájukat a tűzoltóságok és a polgári védelem szükséges erői is – írták. Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés elnöke a védelmi bizottság vezetőjeként pénteken tájékoztatást kért az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig), a katasztrófavédelem és a megyei védelmi iroda képviselőitől. Közölte: az illetékes helyi szervek felkészültek a téli időszakra, figyelemmel a jellemző csapadékmennyiségre és hidegre.

“Minden helyzetre felkészülve rendelkezünk a megfelelő indulókészletekkel, áttekintettük feladatainkat, amelyek közül a helyi és térségi közlekedési vállalatok vezetőinek ezen időszakra vonatkozó, felkészülésükről szóló beszámolót előbbre hoztuk” – ismertette. Emellett intézkedtek a hajléktalanok gondos ellátását célzó nyilvántartás pontosításáról, valamint bekérik a védelmi szempontból jelentős, üresen álló megyei ingatlanokra vonatkozó adatokat is a településektől – tette hozzá.forrás: MTI