A törvény rendelkezéseinek gyakorlatba való átültetése nehéz feladat, “de biztos vagyok benne, hogy az intézmények átvétele után egy erős, és sorsával elégedett magyar kisebbséget találunk majd Szerbiában” – mondta a magyar kormányfő a szerb politikussal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A két politikus feltűnően szívélyes volt egymással a sajtó előtt – tegezték és a keresztnevükön szólították egymást. Tadic elnök “Szerbia régi barátjának” és “személyes jó barátnak” nevezte vendégét. Tadic azzal kapcsolatban, hogy a jövő év első felében Magyarország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztségét, megismételte: Szerbia jövőre szeretne az integrációs szervezet hivatalos tagjelöltjévé válni.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény és a vajdasági statútum – a tartomány autonómiáját megerősítő új alaptörvény – elfogadására utalva azt mondta, az elmúlt években javult a kisebbségek helyzete Szerbiában. Kivételes jelentőségűnek nevezte Magyarország és Szerbia gazdasági kapcsolatait.

Orbán Viktor elmondta, hogy hosszú évekre visszamenő barátság fűzi Boris Tadic elnökhöz, és gratulált azokhoz az eredményekhez, amelyeket Szerbia az utóbbi években elért. Hozzátette, Szerbia ahhoz a térséghez tartozik, amely “a legszebb jövő előtt áll”. Kifejtette, van egy személyes víziója, miszerint az elkövetkező 10-15 évben “a Balti-tengertől az Adriáig” terjedő közép-európai térség fogja betölteni az európai gazdaság motorjának a szerepét.forrás: MTI