Ehhez három dimenzióban lemodellezett férfi és női fejeket használtak, amelyeket különféle szögekben megdöntve (mintha az illető éppen felfelé vagy lefelé nézne) mutattak meg a kísérleti alanyoknak, akiknek pontozniuk kellett, hogy mennyire tartják az adott arcot vonzónak, férfiasnak, illetve nőiesnek.

Az eredmények azt mutatták, hogy férfi arcoknál a vonzóság, és a maszkulinitás mutatója egyaránt akkor emelkedik, ha a fej kicsit hátrabillen, míg a női arcoknál az előrefelé billenőket tartották femininebbnek és szebbnek a kísérleti alanyok.

Tanulmányukban a kutatók a jelenséget evolúciós okokra vezetik vissza: a férfiak tipikusan magasabbak mint a nők, így a férfiak a női arcokat jellemzően kicsit felülről, míg a nők a férfi arcokat kicsit alulról látják. A fej előre vagy hátrabillentésével ezt a perspektívát lehet szimulálni, vagy erősíteni, így az ellenkező nem képviselőiben a látvány tudat alatt fokozza a férfias vagy éppen nőies benyomást.

A kutatók a kísérlet folytatásában grafikus modellek után élő emberekkel szeretnék éles helyzetekben letesztelni, hogy a teóriájuk megállja-e a helyét a gyakorlatban is.

Forrás: Index