A szakértők arra készítették fel a katonákat, hogy lakott területen is eredményesen, civil áldozatok nélkül tudják végrehajtani a feladataikat. A résztvevők egy előzetes kiválogatáson estek át, ami után a kiképzők létrehoztak egy alapszintű és egy haladó csoportot. Nagy Attila százados, a 3. zászlóalj 2. századának parancsnoka elmondta, hogy a három napos felkészítésen azokat a katonákat oktatták, akik a jövőben maguk is kiképzőként fognak dolgozni.

`Napjainkban a fegyveres harcok színtere egyre inkább áttolódik a lakott területekre is. A felkészítés célja az volt, hogy legyenek olyan kiképzők, akik fel tudják készíteni a katonákat arra, hogy ezeknek az új kihívásoknak megfeleljenek. A feladatokat főként éles helyzetben csak az tudja jól teljesíteni, aki képes kezelni ezeket a feszült helyzetek, amik nagyfokú stresszel járnak. Képzeljük csak el azt, hogy hadműveleti területen be kell menni egy házba, ahol nem tudhatjuk, hogy az ajtó mögött a lakásban megbújva milyen ellenállásba, esetleg fegyveresekbe ütközhetünk. Ezért nagyon fontos az, hogy az idegi megterhelést jól bírják a katonák, és készségszinten sajátítsák el azokat a mozdulatokat, amiket alkalmazni fognak majd egy valós szituációban` mondta a százados.

A résztvevők begyakorolták a fegyverkezelési technikákat és a fegyveres alapmozgásokat, az épületek megközelítését és a helységek megtisztítását. A helyiségről-helyiségre történő átvizsgálást a romváros lakótömbjeiben tökéletesítettek, és emellett fegyveres közelharc kiképzést is kaptak a katonák. A kiképzők az elképzelt szituációba minél több lehetséges incidenst próbáltak belesűríteni: járőrtevékenység gyakorlása a településen, támadás, ellenálló térdre kényszerítése, visszavonulás. A feladatok végrehajtásában paintball fegyvereket és színes füstjelzőt is használtak. A festéknyomok valószerűen mutatták be az esetleges találatokat, így pontosabb képet kaphattak arról, hogy mennyire volt eredményes a munkájuk.

A kiképzők szerint a csekélynek tűnő három napos közös munka nagyon eredményes volt. Az első nap még kissé bizonytalanul mozgó `tanulók` a harmadik nap végére sikeresen teljesítették az eléjük kitűzött feladatokat és képesek lesznek az ismereteik átadására.

forrás: honvedelem.hu