Szolláth György a XX. századi magyar éremgyűjtés egyik legjelesebb alakja volt. Több mint ötven év alatt hatalmas kollekciót halmozott fel. A vélhetőleg több ezer darabos anyag nagy részét még életében eladta vagy elajándékozta, de a legértékesebb darabokat megőrizte. A 178 darabos, becslések szerint mintegy ötmillió forint értékű éremportré-sorozatot a gyűjtő 2009-ben bekövetkezett halála után özvegye a szegedi múzeumnak ajánlotta fel.
A kollekció a legnevesebb magyar éremművészek és szobrászok portréérmeit foglalja magában. Hatvan darab a két világháború között készíttetett híres Gáti-féle sorozathoz tartozik. Ezen túl további számos jelentős érme származik az 1945 előtti időszakból mondta Ujszászi Róbert, a múzeum numizmatikusa. Hozzátette: ez a kollekció a 20. századi éremművészet “legjelesebb foglalatát` adja, ami eddig közgyűjteményben nem volt fellelhető. Számos olyan darab is található a kollekcióban, mely igazi kuriózum, ugyanis több művész csupán csak ezt az egy példányt készítette el magáról.

A gyűjteményt a múzeum pályázati pénz segítségével szimbolikus összegért vette meg az özvegytől, ezzel kiemelkedő kulturális értékkel gazdagítva az eddig is több mint 60 ezer darabos szegedi numizmatikai tárat. A gyűjtemény elsősorban a Csongrád megyei numizmatikai értékekre koncentrál, de időnként jelentősebb gyűjtemények darabjai is Szegedre kerülnek. A fővároson kívül ez az egyetlen, ma is szakemberrel működő éremtár. Anyagához a Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kincsei mérhetőek közölte Ujszászi Róbert. Jelenleg a tár anyagából csupán a Szolláth-kollekció látható, ugyanis nincs Szegeden állandó numizmatikai kiállítás, de ennek rövid időn belüli megvalósításán már dolgoznak tette hozzá a szakember.forrás: szegedma.hu