A járványügyi osztályvezetőtől megtudtuk: arra számítanak, hogy december, január kezdettel érkezik az influenzaszezon, egy H1N1 cirkuláció továbbra is meg lesz, de egy közepes aktivitású járványról beszélhetünk majd, ahol a szezonális influenza vírus is megbetegedéseket fog okozni.

Az oltóanyagok már megtalálhatók a háziorvosoknál. Gyermek oltóanyag is kérhető, amelyet 6 hónapostól – 35 hónapos korig lehet alkalmazni, azon gyermekek számára ingyenes, akik krónikus betegségben szenvednek. A másik oltóanyag a felnőtteknek szóló – 3 éves kor felett adható, három vírustörzset tartalmaz, köztük a H1N1-et is. A harmadik oltóanyag kizárólag a H1N1 vírustörzset tartalmazza, olyan személyeknek ajánlják, akik nem krónikus betegek, de nagyon sok emberrel kerülhetnek napi kapcsolatba. Például: ügyfélszolgálatokon dolgozók vagy pedagógusok.

Kerüljük a zsúfoltságot, a tömeget és erősítsük az immunrendszerünket, főként természetes vitaminkészítményekkel. Fontos a fokozott szellőztetés az óvodákban és az iskolákban is.

Megosztom!
|