A bölcsőde felújítása és az új épületrész kialakítása, az Új Magyarország Operatív Program pályázatának keretében történik. A fejlesztés hatására az eredetileg 70 férőhelyes bölcsőde 25 új hellyel bővül majd, a 2011. május 31-ére várható átadásra. A beruházás bekerülési értéke bruttó 90 millió forint, melyből a Hódmezővásárhelyi Önkormányzatnak 10 milliós önrészt kell biztosítani.

A pályázat magában foglalja a régi bölcsődeépület felújítását, hőszigetelését, az ablakok cseréjét, valamint az új szárny kiépítését, és egy emeleti szint is kialakításra kerül, mondta a képviselő. Az emeleten nem a picúrok kerülnek elhelyezésre, hanem a kiszolgáló helyiségek lesznek ott kiépítve. A vizes blokk teljes felújítása és az új épület vizesblokkjának kiépítése is részét képezi a projektnek. A teljeskörű akadálymentesítés keretében egy liftet is létesítenek. Az épület hasznos alapterülete 1046 négyzetméter lesz, melyből 840 lesz a földszinten.

Az említett beruházás illetve a Hóvirág utcai bölcsőde új épületrésze, mely december 1-jén kerül majd átadásra, azt fogja eredményezni, hogy a város eléri azt a férőhely számot, melyre a következő években várhatóan igény lesz. Számos édesanya kénytelen ugyanis gyermeke nevelése mellett is munkát vállalni, így a bölcsődére biztos, hogy szükség van, a fejlesztések révén viszont kiküszöbölhető a zsúfoltság létrejötte.

A beruházások révén városi szinten, a korábbi 205 helyett 270 bölcsődei férőhely lesz a városban, mely kielégítik a XXI. századi igényeket, és szolgálja a gyermekek egészséges fejlődését.

Kenézné Kopornyik Judit a bölcsőde vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy nagyon örülnek a bővítésnek, hisz a felmérések alapján sok olyan kisgyermek van, aki nem kerülhetett be az intézménybe, férőhely hiány miatt. A bővítéssel munkahelyteremtés is megvalósul, mivel 6 új gondozónőt és egy új takarítónőt fognak alkalmazni.
Jelenleg 70 gyermeket nevelnek az intézmény 6 csoportjában, a fejlesztés hatására azonban 95 gyerkőc jár majd a bölcsődébe 8 csoportra osztva.
Ebből fakadóan a gondozónők sokkal jobban tudnak majd a gyerekek nevelésére, fejlődésére figyelni.

Erdős János