A vállalkozások vezetőivel szemben jövedékkel visszaélés és adócsalás miatt indítványozott vádemelést a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője pénteken az MTI-vel.

A gyanú szerint a két társaság 2005-ben és 2006-ban több mint 3 millió liter bázisolajat szerzett be egy lengyel olajfinomítótól áll a VPOP közleményében.
A bázisolaj a kenőanyag-gyártás egyik alapanyaga, s fémmegmunkáláshoz adalékként is használják. A bázisolaj jövedéki termék, de felhasználására figyelemmel 0 százalékos jövedéki adóval terhelt. Mivel a gázolajnál könnyebb párlat, akár önállóan, akár gázolajjal keverve dízelüzemű járművek meghajtására alkalmas.
Az elkövetők a Lengyelországból beszerzett bázisolajat az M5-ös autópálya lajosmizsei parkolójáig vitték, majd a szállítmányokat Kecskemét környéki településeken üzemanyagként értékesítették. Az ügyletet hamis fuvarokmányokkal igyekeztek leplezni, melyek szerint az olajat egy belga cég vette meg és szerb, valamint bosnyák szállítóeszközökkel Szlovéniába szállította tovább.
Az ügy négy gyanúsítottja a nyomozás adatai 375 millió forint jövedéki és 205 millió forint általános forgalmi adó befizetését kerülte el ezzel a módszerrel.
A nyomozó hatóság üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett visszaélés jövedékkel bűntette, és különösen nagy mértéket meghaladó adócsalás megalapozott gyanúja miatt terjesztett elő vádemelési javaslatot a Csongrád Megyei Főügyészséghez tudatta a szóvivő.forrás: szegedma.hu