Négy katonából áll a nyugat-koszovói Pejë/Peè-ben települő MH KFOR Kontingens harmadik váltásának CIMIC csoportja. Mivel a magyar katonák felelősségi körzete a Pejë/Peè-től mintegy negyven kilométerre található Gjakove/Dakovica város és a környéke, a magyar CIMIC szakemberek is itt végzik feladataikat.

`A CIMIC legfontosabb feladata, hogy rendszeres kapcsolatot tartson a katonák és a helyi önkormányzatok között. Szerencsére ebben partner minden település vezetése, így kifejezetten jó az együttműködés a magyar katonák, valamint a felelősségi területen található falvak és városok elöljárói között` mondja Magyarkuti Zoltán főhadnagy.

A magyar KFOR kontingens CIMIC csoportjának parancsnoka hozzáteszi: ebben az évben több komoly projektet is végrehajtott a CIMIC a környező településeken. Egyebek mellett számítógépekkel és sporteszközökkel támogattak több iskolát is, illetve fekvőrendőröket építettek az oktatási intézmények elé. Ugyancsak komoly feladat volt, hogy mezőgazdasági gépeket takarmány adományoztak a rászorulóknak. Korábban pedig játszótereket építettek, valamint fogorvosi rendelőket építettek és láttak el a szükséges eszközökkel.

A legutolsó nagy projektjük Gjakove/Dakovica városban, egy, az Ibar folyó feletti híd megépítése volt. A közelmúltban átadott új átkelő két olyan városrészt köt össze. Korábban erre csak közel tíz kilométeres kerülő megtételével volt lehetőség. A sebes folyású folyón korábban nem volt híd, mindössze két, egymás mellé lefektetett vasúti sín szolgálta a gyalogos közlekedést. Így természetes, hogy nagyon örültek a helyiek a betonhídnak mondja Magyarkuti főhadnagy.

A magyar CIMIC csoport parancsnoka hozzáteszi: a híd megépítésével nagyjából háromszáz házat sikerült még jobban bekapcsolni a város vérkeringésébe, az új átkelővel az emberek gyorsabban eljutnak munkahelyükre, a gyerekek pedig az iskolába.

A híd megépítésében jelentős szerepet vállalt a helyi önkormányzat is árulja el a főhadnagy, akitől megtudjuk: a következő hónapokban is komoly feladatok várnak a magyar CIMIC csoport tagjaira. Természetesen a közelgő télre készülnek a legintenzívebben, terveik között szerepel, hogy fatüzelésű kályhákat adományoznak a rászoruló iskoláknak. Emellett pedig még egy másik híd megépítésében is szeretnének segítséget nyújtani. Ez a gyaloghíd a helyi kórház mellett épülne fel, még az idén.

Szűcs László
Fotó: Tóth László és archív
www.honvededelem.hu