A szimpózium társulata az idei évben az alábbi alkotókból áll: Balogh Gyula, Bodor Zoltán, László Dániel, Szabó Ábel, Vincze László és a vásárhelyiek: Kéri László, Kurucz István, Nagy Attila, Nagy Nándor és Sonkoly Tibor. A vidéki művészek portálunkon keresztül külön köszönetüket fejezték ki a városnak, a meghívásért. Azt is megtudtuk, hogy az alkotók évről-évre egy-egy képpel gazdagítják a Tornyai János Múzeum anyagát, a vásárhelyi alkotási lehetőség viszonzásául. A festőművészek arról is beszámoltak, hogy általában délben találkoznak, amikor is beszélgetnek, megnézik egymás munkáit, valamint tapasztalatot és ötletet cserélnek.

László Dániel elmondta, hogy ők vidékiek, mindannyian tájképekkel, figurális látványelvű művészettel foglalkoznak. Ő maga tavaly októberben az el Camino zarnádokúton, idén pedig a Mária zarándokúton volt zarándoklás és ihletszerzés céljából. Utóbbi út, a spanyolhoz hasonlóan szintén 960 kilométer gyalogszerrel történő megtélét jelentette. Vásárhelyi tartózkodása során is a 40 napos út emlékeiből festett meg négyet, melyeken egy mezőségi csoportkép, két templombelső és egy, a Gyöngyös fölötti dombon álló kereszt látható.

Szabó Ábel a Sensaria csoport tagja csendéleteket és tájképeket festett a szimpózium során. Balgoh Gyuláról megtudhattuk hogy Tornyai plakettel ismerték el munkáját a `90-es években.

Vincze László Esztergomból érkezett és elmondta, 46 éve csak a festészettel foglalkozik, de annak előtte is aktívan dolgozott, hat évig például rajztanár volt. Az elmúlt 56 év alatt számos témát és stílust kipróbált, ám képein mindig a természeti téma volt a meghatározó, még kubista stílusú időszakában is. Alkotó munkássága alatt 134 önálló kiállítást rendezett és hasonló számú csoportos kiállításon vett részt. A vásárhelyi szimpóziumra való invitálást nagyon kellemes és váratlan élményként élte meg. Elmondta, többször járt már Vásárhelyen, a város és a mártélyi holtág egyaránt elnyerte tetszését. Ittléte alatt csendéleteket és tájképeket festett.

Bodor Zoltántól megtudtuk, hogy 19 éves korában kezdett el rajzolni és immár 35 éve foglalkozik festészettel. A művész arról tájékoztatta a promenad.hu-t, hogy `őt mindig az a közvetlen környezet érdekli, amiben éppen van, ami éppen körül vesz minket, és ha éppen nem is tűnik olyan érdekes, úgymond festői témának, abban is érdemes elidőzni és megfigyelni azt, ami éppen van`, akár egy bokrot vagy egy víztócsát. Bodor Zoltán 1986-ban szerepelt először az Őszi tárlaton, idén a `Misi laptoppal a színes ágyon` című képpel van jelen. A szimpózium ideje alatt főként Mártélyon alkotott, ahol legtöbbször a vízen tükröződő fényt ábrázolta.

Erdős János