Az EU-nak a következő tíz évben összesen ezermilliárd, vagyis egytrillió eurót kell költenie a biztonságosabb, hatékonyabb és környezetkímélőbb energiarendszer megteremtésére áll az Európai Bizottság 2020-ig szóló stratégiai tervezetében, amelyet Günther Öttinger, a testület illetékes tagja ismertetett. A német biztos lényegében egyetlen javaslatcsomagba tömörítette mindazokat a célokat és kezdeményezéseket, amelyeket az unió már korábban is meghirdetett, illetve elindított.

Néhány a legfontosabbak közül: össze kell kapcsolni a tagállamok energiarendszereit. 2015-re egyetlen ország sem lehet már elszigetelt, senkit nem fenyegethet energiahiány még az unión kívülről jövő szállítások leállása esetén sem. Közösen és egységesen kell fellépni a nemzetközi energiapiacon, mindenekelőtt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások során. A nemzetközi energiaügyi intézet épp a napokban tette közzé prognózisát, e szerint a hagyományos szénhidrogén források kimerülése 2035-től várható, és addigra 200 dolláros hordónkénti átlagos olajárral kell számolni.

Tehát sürgős takarékossági intézkedésekre van szükség, a bizottság kidolgozza az ehhez szükséges pénzügyi ösztönző rendszert. A most előterjesztett tervezetet az unió vezetői csúcstalálkozón vitatják meg 2011 februárjában, és ezután kezdődhet a konkrét direktívák megfogalmazása.forrás: mr1.hu