Az oltóanyag gyártással foglalkozó Omninvest Kft. visszafizeti a korábban neki juttatott kétmilliárd forintos állami pályázati pénzt. A visszafizetésre vonatkozó kötelezettség-vállalásról az új magyar tulajdonosok döntöttek egyrészt a cégnél lévő több száz munkahely megőrzése érdekében, valamint azért, mert nem akarták a pályázati kifizetések elszámolása során a magyar állam konfrontálódni kényszerüljön az Európai Unióval – írta a cég közleményében.

Az Omninvest Kft. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal (NKTH) történt egyeztetések alapján hetekkel ezelőtt vállalt írásos kötelezettséget a 2006-ban felvett támogatási összeg visszafizetésére – emlékeztetett, hozzátéve: “a megállapodás részleteiről az NKTH nélkül, önállóan nem áll módunkban nyilatkozni”.

Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az Omninvest Development Kft. pályázaton való részvétele, a támogatási szerződés megkötése az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelt. Hozzátették: csak ez év tavasszal vált ismertté, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága vizsgálatot folytatott a támogatással kapcsolatban, amely során megállapította, hogy a szóban forgó kutatási tevékenység elszámolása uniós rendeletbe ütközik. Ezt a rendeletet 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződő felek előtt nem volt ismert – írták.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, “lehetséges ugyanis, hogy “a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével” – közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.
Forrás: MTI