Körülbelül 3000 éve ismert módszer a köpölyözés, melynek során bőrre helyezett speciális üvegpoharakkal a bőrön keresztül érnek el jótékony hatást az egész szervezetre. Ilyenkor a gerinc mentén elhelyezkedő fő meridiánokat (idegkilépéseket) stimulálják. Az eljárás lehet meleg, ha felmelegítik az üvegpoharat, és lehet hideg, ha vákuum pumpa segítségével kiszívják a levegőt belőle mondta el Seresné Kapu Márta. Hozzátette: a köpölyözésre masszázzsal szokta előkészíteni a bőrt, és az eljárás alatt, miközben a beteg félmeztelenül, a hasán fekszik, kellemes zene szokott szólni. A módszer többek között ízületi gyulladás, fájdalmas izomgörcs vagy asztmás fulladás kezelésére alkalmas. Erősíti az immunrendszert, így erősíti a szervezet öngyógyító erejét.
A moxálás során a test bizonyos pontjait melegítik papírba csomagolt, szárított gyógynövénnyel. Az eljárás gyors és hatékony tudtuk meg vendégünktől, aki szerint ez a módszer is erősíti az immunrendszert és csökkenti az ízületi fájdalmakat egyebek mellett.
A Rádió 7 egészségügyi magazinjában szó esett még a testgyertyáról is. Ez az eszköz régen fakéregből készült, ma már többnyire viaszból, és különböző gyógynövény kivonatokat is tartalmazhat. A bőrrel érintkező üreges, tölcsér alakú gyertya az égés során keletkező vákuum révén fejti ki hatását. Seresné Kapu Márta kifejtette, hogy a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyon igénybe veszi a nyirokcsomókat. Ezek tisztítására kiválóan alkalmas ez az eljárás. De emésztési problémákra, nemi panaszokra is ajánlott, és gyakran használják kiegészítő kezelésre is különböző betegségeknél.
Kokovai Péter