Részben visszahozná a 2006 előtti felsőoktatási rendszert a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, amelynek honlapjára csütörtökön került fel az új felsőoktatási törvény tervezete. A minisztérium vitaanyagnak szánja a javaslatokat, amelyekhez december 10-ig bárki hozzászólhat a NEFMI honlapján.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkársága az előző nyolc év felsőoktatási politikáját – amelyet főként Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter alakított – úgy értékeli, hogy “a felsőoktatás jelentős torzulásokat szenvedett el az előző két kormányzati ciklus alatt”, ezért “a korrekció nem tűr halasztást”. Ezért felül akarják vizsgálni a felsőoktatási intézmények működését, finanszírozását, és át akarják alakítani a képzési szerkezetet, különösen a pedagógusképzést.

A tervezet több szempontból is teljes irányváltást jelez. A legfontosabb, hogy a 2006-ban bevezetett, Európában kidolgozott új felsőoktatási rendszerhez, a Bologna-rendszerhez – legalábbis annak magyar megvalósításához – jóval kevésbé tartaná magát a kormány. A Bologna-folyamat kigondolói a kilencvenes évek végén egységesített európai felsőoktatást képzeltek el, ahol a hallgatók szabadon vándorolhatnak a kontinens egyetemei között. Magyarországon Magyar Bálint vezetése alatt, rohamléptekben dolgozták ki és vezették be 2006-ra a rendszert.

Ezzel lényegében eltörölték az egyetemek és főiskolák közötti különbségeket, többszintűvé tették a felsőoktatást: a korábbi egyetemi és főiskolai diploma helyett alap- és mesterszakos papírt adó képzéseket alakítottak ki, mindezt azzal a céllal, hogy piacképes és gyakorlati képzést adjanak hallgatók tömegeinek, a legokosabbakat pedig minőségi oktatáshoz juttassák.forrás és teljes cikk: origo.hu