Az esemény Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület szervezésében került megrendezésre a város könyvtárban. Arany Tóth Attila a könyvtár munkatársa köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte dr. Berényi Károlyt, az egyesület elnökét és a rendezvény házigazdáját, hogy tartsa meg az esemény megnyitóját.

Dr. Berényi Károly méltatta a két szerző munkáját és elmondta, hogy a felbecsülhetetlen értékű alkotómunka termékét láthatják a megjelentek a szerzők előtt kiállított könyvekben. Az elnök szintén elismerően szólt a Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla által két éve elkezdett híres embereket bemutató sorozatról is, melynek jelenlegi kötete Tamási Áron életét választotta témájának.

Váradi Péter Pál arról informálta portálunkat, hogy már gyerekkora óta foglalkozik fotózással, a jelenlegi sorozat ihletése pedig még a `80-as évek közepéről ered, amikor is az erdélyi falurombolások arra indították a fotóművészt, hogy legalább fényképeken megmentse az utókornak a hatalmas eszmei értékkel bíró tájat. Így munkájának is leginkább a dokumentatív jellegét tartja a legfontosabbnak a szerző. Váradi Péter Pál arról is beszámolt, hogy Erdély legkisebb zugát is szereti, így nem tud kedvenc tájrészt kiemelni. A szerző szakmai igényességére jellemző, hogy egy-egy tájat többször is lefényképez, sőt van ahová még évek múlva is visszatér, a legjobb szöget és fényviszonyokat keresve.

Lőwey Lilla a kötetek szövegeinek szerzője és szerkesztője arról számolt be portálunknak, hogy 1989-ben kezdték a sorozatot, mely a most bemutatott könyvekkel immár 30 kötetesre duzzadt. A szerkesztőnő elmondta, hogy a kötetek készítésekor már a következő témákon is törik a fejüket, így a fotók sem egyszerre készülnek, tehát akár öt év fényképei is szerepelhetnek egy-egy kötetben. Lőwey Lilla a kiadványsorozat jelentőségét leginkább a honismereti jellegében látja. A következő kötetek témája valószínűleg a Székely Mezőség és Aranyosszék lesz, tudtuk meg.

A kiadvány-sorozat címe Erdély-Székelyföld, a három különálló kötet alcímei pedig: Törzsében székely volt Tamási Áron, Alsó-Nyárád vidéke, Székelyföld képi autonómiája. Szintén ezen alkalommal került bemutatásra a Székelyföldi pillanatok című 2011-es falinaptár. A rendezvényen Soós Andrea mondott verset és Tamási Áron írásaiból is részleteket adott elő.

Mohai Viktor